Ugrás a tartalomra

Tizedik alkalommal tartottak néptánctalálkozót Törökkanizsán

A tánc nyelvén szólni

Szombaton délután a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszavirág tánccsoportjának a fellépésével vette kezdetét Törökkanizsa központjában a X. Észak-bánáti Néptánctalálkozó, amely kiemelt fontosságú kistérségi rendezvény, és a Magyar Nemzeti Tanács is támogatja.

A közönség több mint húsz színes produkcióban gyönyörködhetett. A hazai néptáncosok mellett Magyarországról, Kiskunfélegyházáról és Kunszállásról is érkeztek táncosok Törökkanizsára. A találkozót Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője nyitotta meg:

– Egy régi mondás szerint a boldog élet egyik legfőbb kelléke, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni arra, ami a miénk.

Fel kell ismernünk, észre kell vennünk, számon kell tartanunk azokat az értékeket, amelyekkel rendelkezünk, amelyek körbevesznek a mindennapjainkban. Az Észak-bánáti Néptánctalálkozó nagyszerű táncosokat vonultat föl, olyanokat, akik a tánc nyelvén szólnak hozzánk. Abban a legjobbak, ami a mi kultúránk, a mi hagyományaink részét képezik.

A rendezvényen fellépnek szerb, roma, lengyel, ruszin és magyar hagyományápoló egyesületek, hirdetve és ápolva a nemezetek közötti toleranciát, egymás megbecsülésének rendkívüli fontosságát, ugyanakkor képviselve a régió etnikai sokszínűségét is.

A táncosok egész évben az ilyen és hasonló találkozókra készülnek, hogy elbűvöljék a közönséget a szebbnél szebb táncokkal.

A találkozó az örömszerzés mozgalma, azért jönnek ide a fellépők, hogy megmutassák magukat és örüljenek új sikereiknek, és arra tanítanak bennünket és emlékeztetnek, hogy újra meg újra meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk – mondta megnyitóbeszédében a képviselő asszony.

A találkozón a helybeli Tiszagyöngye ME tánccsoportjai mellett fellépett a zentai Stevan Sremac Szerb Kultúrközpont, a horgosi Bartók Béla ME, a kiskunfélegyházi Constatinum táncosai, a szerbkeresztúri Milan Ajvaz ME, a törökkanizsai Bánát ME, a szerbkeresztúri romák, a zentagunarasi Petro Kuzmjak ME, a magyarittabéi Búzavirág HÁE, a tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić ME és a Višljani lengyel néptánccsoport, a kunszállási Csűrcsavaró néptáncegyüttes, az oroszlámosi Gavrilo Pekarić, a nagykikindai Egység ME, a magyarkanizsai Szent Száva ME, a tordai Petőfi Sándor ME, a magyarcsenyeri Ady Endre ME és a szerbcsernyei Zora ME táncosai.

A jubileumi, tizedik néptánctalálkozót megtisztelte jelenlétével Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Orosz Urbán Csilla törökkanizsai alpolgármester, Aleksandra Ranković, a községi tanács tagja, Újhelyi Nándor, a képviselő-testület elnöke, Kormányos László tartományi képviselő és Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír