Ugrás a tartalomra

Telt házas tájékoztató rendezvények

Körúton a Prosperitati Alapítvány képviselői

Az érdekelt polgárok Vajdaság-szerte nyolc helyi irodában nyújthatnak majd be pályázati kérelmeket a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők megsegítése, a mikro- és kisvállalkozások gazdasági tevékenységének erősítése, valamint falusi házak vásárlása céljából. Az alapítvány január 31-én tíz területen jelentette meg pályázatát, aminek elemeit egy rendkívül komoly tájékoztatási körút keretében ismertetik. A részletekről Juhász Bálintot, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjét kérdeztük.

Hány helyen tartanak részletes pályázási ismertetőt?

– A következő napokban, hetekben szinte egész Vajdaságot be fogjuk járni, csaknem 60 tájékoztató jellegű rendezvényt fogunk tartani. Ezeken első kézből tájékozódhatnak az érdeklődők, feltehetik kérdéseiket, amelyek megfogalmazódtak bennük a szabályzatok, felhívások elolvasása és az űrlap áttekintése után. Egyúttal megnyitjuk mind a nyolc területi irodánkat is. Eddig a szabadkai, nagybecskereki, zombori és magyarkanizsai iroda került átadásra, hamarosan Topolyán, Temerinben, Óbecsén és Zentán is megnyitjuk hivatalosan az irodákat. A munka azonban minden irodában elkezdődött, az ott dolgozók várják az érdeklődőket.

A lakossági fórumokon önálló képviselettel jelenik meg a Prosperitati Alapítvány, de aktuális politikai kérdések is napirenden vannak, amiről a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai beszélnek. A lakossági fórumok nagyon látogatottak. Természetesnek tartja ezt?

– Nagy örömömre szolgál, hogy minden tájékoztató rendezvényünk teltházas. Hatalmas volt az érdeklődés Szabadkán, de ugyanúgy Bezdánban, Zomborban, Magyarkanizsán, Oromhegyesen, Nagybecskereken és Tornyoson is. Erre számítunk a továbbiakban is.

Fontosnak tartom elmondani, hogy ezt a lehetőséget a Vajdasági Magyar Szövetség, s annak elnöke, Pásztor István teremtette meg az anyaország támogatásával a vajdasági magyar közösség számára. A helyzetelemzést, a Vajdasági Magyar Közösségek Terület- és Gazdaságfejlesztési Stratégiáját és az Akciótervet a VMSZ elnökségének, elnökének felkérése nyomán készítette el több mint 50 vajdasági szakember, a közvélemény bevonásával. A múlt év november 18-án az egyik felterjesztő fél Pásztor István volt, s ezen felterjesztés nyomán született meg Magyarország Kormányának kormányhatározata, amely elfogadta a kidolgozott dokumentumokat, és 50 milliárd forinttal támogatja a program megvalósulását. Azt gondolom, hogy megközelítőleg háromévnyi munkát nem lehet félretenni és elfelejteni. És azt is gondolom, hogy gusztustalan, hogy akkor jelennek meg emberek, mellüket döngetve, amikor már más sikerre vitte a történetet, amikor forrást biztosít hozzá. Érdekes módon a három év alatt, amíg az előkészítő munka folyt, nem tartották fontosnak hallatni a hangjukat. Természetesnek tartom, hogy a történet politikai vonatkozását elmondják a VMSZ képviselői.

Ugyanakkor Magyarország Kormánya a Prosperitati Alapítványt bízta meg a program megvalósításával. Az igazgatóbizottságban olyan megkérdőjelezhetetlen személyek ülnek mint Somogyi Sándor és Nagy Imre professzorok, akik komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek a területfejlesztés terén, mondhatni, az egész életüket erre tették fel, s nem utolsósorban elévülhetetlen érdemeik vannak a Stratégia és az Akcióterv kidolgozásában. A Vajdasági Agrárszervezetek Szövetsége megkerülhetetlen mezőgazdasági szervezet ma Vajdaságban, sikerült integrálnia a kis, helyi jellegű szervezeteket, s ma már több mint 50 tagszervezete van. Mivel a program jelentős részét képezi a mezőgazdaság, a szerepük kiemelten fontos. A CMH-egyesület a legrégebbi egyesület, amely magyarországi támogatások megvalósítását végzi. Az évek hosszú során kialakult a bizalom az anyaország és a szervezet között. Komoly tapasztalatuk is van ebben. S mindkét szervezet mezőgazdasági, illetve gazdasági szakembert delegált. Ugyanúgy szakmai szervezet a magyarországi alapítónk, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat is, amely gazdaságélénkítési feladatokat lát el a Kárpát-medencében. A mi feladatunk az, hogy átlátható módon, pályázatok útján valósítsuk meg ezt a lehetőséget. A térségi irodáink munkatársait is e szerint választottuk ki. Fontos szempont volt az ügyfélorientáltság, kommunikációs készség, valamint az adminisztrációs feladatok ellátásához szükséges készség, tapasztalat. Vannak közöttük területfejlesztési szakemberek, volt banki alkalmazottak, fejlesztési irodák korábbi munkatársai, közgazdasági egyetemet végzett diplomások és hallgatók, a civil szférában pályázatírási, megvalósítási és elszámolási tapasztalatot szerzett munkatársak.

Ön a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, de VMSZ-tag. Ezt összeférhetőnek tartja?

– Próbálom értelmezni a kérdést. Ez másoknál természetes jelenség, csak az én esetemben jelent problémát egyeseknek? Nem látok ebben problémát, külön tudom választani a kettőt.

A VMDK múlt héten egy sajtóközleményt tett közzé, amelyben igen homályosan fogalmazva azt állítják, hogy ,,olyan infomációk birtokába jutott (a VMDK), miszerint máris durva visszaélések tapasztalhatóak (…) olyan személyek jelentek meg Óbecse Község területén, akik a párttagságukra és a párton belüli kapcsolatrendszerükre hivatkozva kínálják segítségüket”. Közösségi felületeken nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy Óbecsén pénzért árulják a győztes pályázatokat. Miként kommentálja ezeket a tényekkel nem alátámasztott információkat?

– Nagyon zavar, amikor félinformációkat, csúsztatásokat tényként közöl le a sajtó. Egyszerűen nem fér össze a sokat emlegetett szakmaiság, objektivitás és függetlenség fogalmával. Tisztában voltunk vele, hogy egy ekkora forrás lehívásának lehetősége beindítja majd a piacot, s meglévő és új pályázatíró és tanácsadó cégek jelennek meg a terepen, s kínálják szolgáltatásaikat. Azonban mi teljes mértékben elhatárolódunk tőlük. Nem működünk együtt velük, nem kapnak tőlünk többletinformációt és egyéb segítséget sem. Óbecse kapcsán hall az ember pletykákat, mesélik hogy olyanok, akiknek rokona VMSZ-tag, helyi szinten foglalkozik, vagy foglalkozni akar pályázatírással, s hogy biztos benne, hogy nyertes pályázatokat tud írni. Igazság szerint arról is hallottam, hogy van élet a Földön kívül, de egyik hallomásnak sem tudok utánajárni, s bizonyosságot szerezni róla. Nem is ez a dolgom. Az, aki biztos nyertes pályázat megírását kínálja fel ma, tudatában a szabályzatokba foglalt pontrendszereknek, azt kell hogy mondjam, hazudik. Arra kérem a pályázókat, hogy ne üljenek fel az ilyen csábításoknak!

Mi arra törekedtünk, hogy a szabályzatokat és felhívásokat emberi nyelven fogalmazzuk meg, az űrlapok egyszerűek legyenek, hogy mindenki maga meg tudja írni a pályázatot. Hiszen az űrlapok első részében csupán adatokat kell átmásolni, a második részben olyan egyszerű kérdéseket kell megválaszolni, hogy mikor alapította gazdaságát vagy vállalkozását, mivel foglalkozik, milyen eredménnyel, mit akar fejleszteni, vásárolni, az mit eredményez majd. Mindezt egyszerűen megfogalmazva, s nem cikormányos körmondatokban. Ehhez hozzá kell tenni a kért mellékleteket, s kész a pályázat. Ha valami nem érthető, az iroda munkatársai állnak rendelkezésre, mindennap 9 és 15 óra között személyesen, telefonon vagy e-mail útján. A honlapunkon (www.prosperitati.rs) megtalálható a gyakran ismételt kérdések (GYIK) listája, amely folyamatosan fog bővülni, valamint fel lehet iratkozni a hírlevelünkre is. A munkatársak szívesen válaszolnak a kérdésekre, de nem írják meg a pályázatot a pályázók helyett. Aki ezek tudatában pályázatíró céghez fordul, az saját felelősségére tegye.

Szerző (Forrás)
kz, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír