You are here

Huszonhat város és község 36 projektje nyert támogatást a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken, összértékük mintegy 2,3 milliárd dinár.

Zenta község 26 millió dináros támogatást kapott. Ebből két utca aszfaltozását tudják megoldani a város területén. Körülbelül 60-80 nap múlva kezdődnek meg a munkálatok. Ceglédi Rudolf, polgármester, Zenta: „Mi szeretnénk, hogy a 2018-as év szeptemberéig készüljenek el. Természetesen ez a kivitelezőtől is függ, de bízunk benne, hogy sikerül ezt a két utcát addig befejezni. Bízunk benne, hogy a következő pályázatoknál még több utcára tudunk biztosítani anyagi támogatást, hiszen Zentán a csatornahálózat szinte teljes mértékben ki  van építve, és most a legfontosabb beruházási programunk a szilárd útburkolattal való lefedése.”

Topolya község 50 millió dináros támogatást nyert infrastrukturális beruházásokra. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „A termelésre bevezető út és a kivezető út nem lehet egy és ugyanaz. Tehát nem körfogalomról van szó, hanem egy útról, ami egyirányú kell, hogy legyen. Így lesz a keleti bekötővel összekötve, erre kaptuk az 50 millió dinárt.

A pályázók között a legnagyobb igény az úthálózat fejlesztésére van. Nagy Ottó, igazgatóhelyettes, Nagyberuházási Igazgatóság: „A magyar érdekeltségű önkormányzatok is sikeresen pályáztak ezen a kiíráson, így a vízhálózat fejlesztésére Törökkanizsa közel 26 millió dinárt nyert, az úthálózat felújítására, kiépítésére Kishegyes község 31 millió dinárt, Csóka 15 millió dinárt, Magyarkanizsa 24 millió dinárt, Zenta pedig közel 26 millió dinár értékben nyert támogatást. Az ipari parkok felújítására, rendezésére Topolya község 50 millió dinárt nyert ezen a pályázaton, gazdaságfejlesztésre vagy turisztikai fejlesztésre Szabadka a palicsi Nagypark felújítására kapott 55 millió dinárt. A becsei Sportcsarnok felújítására közel 30 millió dinárt sikerült biztosítani.”

Igor Mirović tartományi kormányelnök kiemelte, hogy jelentősen növekedett a nagyberuházások száma Vajdaságban. „Erősítjük a vajdasági építőipart. Első alkalommal sikerült elérnünk Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetésén keresztül, hogy megemeljük az úgynevezett nagyberuházások arányát, ami az elmúlt években 20, 22, 23 százalék körül mozgott. Idén megközelítettük a 37-38 százalékos arányt. Ez hosszú távon is így fog maradni, legalábbis az én mandátumom végéig.”

Igor Mirović hozzátette, hogy a következő pályázat már július elejére várható.

 

 

Szerző: 
Pannon RTV