Ugrás a tartalomra

Tanévzárót tartottak a tordai Ady Endre Általános Iskolában

Az iskolaépületen idén jelentős munkálatok folytak. Újrameszelték a tantermeket, áttértek a földgázzal való fűtésre, szigetelték az épületet és felújították az iskola épületében működő óvodát is.

A népességfogyás különösen érzékenyen érinti a kistelepülések iskoláit. A bánáti Tordán más a helyzet: a tanulók száma stabil, közben az iskolában folyamatosan javulnak a tanulási feltételek – hangzott el Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár mai látogatásán. Tanévzárót tartottak a tordai Ady Endre Általános Iskolában. Elismerésben részesítették a legjobb tanulókat.

Az iskolának 110 diákja van és a Banatsko Karđorđevói Általános Iskola kihelyezett tagozataként működik. A tanítás magyar tannyelven folyik és van egy összevont alsós szerb tagozatuk.

Az iskolaépületen idén jelentős munkálatok folytak. Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „A tartomány is jelentősen kiveszi a részét a tordai iskola felújításában, de ugyanakkor az anyaiskola esetében is ezt tesszük. És egyáltalán az egész tartományban a szándékunk az, hogy ne csak a nagy iskolák, a városi iskolák újuljanak fel, korszerűsödjenek, hanem a falusiak is.”

Községi, tartományi és anyaországi támogatásokból újrameszelték a tantermeket, áttértek a földgázzal való fűtésre, szigetelték az épületet, új aszfaltréteget kapott a sportpályájuk és felújították az iskola épületében működő óvodát is.

Kovács Zsuzsanna, igazgató-helyettes, Ady Endre Á. I., Torda: „Sikerült az iskolaépületen és az óvodaépületen is kicserélni a nyílászárókat, ami természetesen nagyon jól jött hisz egyrészt jobban szigetelnek az ablakaink, sőt a fűtés szempontjából is pozitív. Ugyanis az ablakokat, amit 28 évvel ezelőtt cseréltünk az iskolaépületen már nagyon rossz állapotban voltak nagyon nehéz volt őket kinyitni, becsukni.”

Az iskolának 12 végzős diákja volt, őszre tíz elsőst várnak. Kószó Alisza, érettségiző, Ady Endre Á. I., Torda: „Nagyon sajnálom, hogy már nem sokáig járhatok ebbe az iskolába – még csak ezen a héten. Eddig is nagyon szép volt, nagyon szerettem itt, de így még jobb lesz: új fűtéssel, új ablakokkal.” A helyi közösség is saját, szerény eszközeivel támogatja az iskolát.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír