Ugrás a tartalomra

Támogatás méhészeknek és jószágtenyésztőknek

Az önkormányzatokat és a hűtőházak tulajdonosait is érintő pályázati lehetőségekről Ótott Róbertet, a mezőgazdasági titkárság titkárhelyettesét kérdeztük

Korábban már beszámoltunk a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság által március 4-én megjelentetett pályázati lehetőségekről, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a gazdaságok fejlesztéséhez. Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettesének elmondása szerint a március elején közzétett három projektumot különös tekintettel a negyven évnél fiatalabb, bejegyzett gazdasággal rendelkező termelők figyelmébe ajánlják, hiszen ha sikeresen pályáznak, a költség-visszatérítés elérheti a 70 százalékot is.

Az említett három pályázati felhívás különböző öntözőrendszerek és kutak kiépítésére (a hozzá tartozó felszerelés vásárlásával, szivattyúk, áramfejlesztők beszerzésével, öntözőrendszerek kiépítésével együtt), továbbá fóliasátrak állítására és felszerelésére (fóliasátor-szerkezet, többrétegű takarófólia, árnyékoló és hővédő fóliák vásárlására, csepegtető-rendszer, a sátrak fűtési rendszerének kialakítására), illetve jégvédelmi hálók beszerzésére (oszlopokkal felszerelt, vagy oszlopok nélküli szerkezetekre is) vonatkozik.

– Az idei évtől a pályázati kiírástól függően titkárságunknál előszámlával is pályázhatnak a termelők, mégpedig a 200.000 dinárt meghaladó befektetéseknél. Az előre meghatározott pályázati feltételekből nyilvánvalóan kitűnik, hogy a kisebb területen gazdálkodókat kívánjuk segíteni, helyzetbe hozni, és támogatni felzárkózásukat – hangsúlyozta Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.

A már említett támogatási formák mellett a titkárság a napokban további pályázatokat is közzétett, amelyekkel ugyancsak a bejegyzett mezőgazdasági termelőket kívánja támogatásban részesíteni.

– A legújabb lehetőségeket a méhészek, illetve a farmon gazdálkodók figyelmébe szeretném ajánlani. Titkárságunk a méhészek támogatására, felszerelések beszerzésére, összesen 15.000.000,00 dinár értékben jelentetett meg pályázatot, és az anyagiakat méhcsaládok, kaptárak beszerzésére, továbbá a méhészetben használatos felszerelések vásárlására fordíthatják.

A másik pályázattal a farmok további felszereléséhez kívánunk segítséget nyújtani a gazdálkodóknak (marha-, sertés-, juh- és kecske-, valamint baromfifarmok korszerűsítéséhez), nem kevesebb mint 50.000.000,00 dinár összértékben.

Ezt a jelentős összeget a pályázók bokszok, etető- és itatórendszerek, fejőgépek, szellőztetőrendszerek beszerzésére költhetik. Az említett újabb pályázatok május 31-éig, illetve az eszközök felhasználásáig állnak nyitva – mutatott rá Ótott Róbert. Mint elmondta, az önkormányzatok számára is különböző lehetőségek állnak rendelkezésre, és további projektumokra is számíthatunk.

– Március 24-éig több támogatásunk is megpályázható, amelyek a dűlőutak rendezésére és rázókövek kiépítésére, illegális szeméttelepek mezőgazdasági földterületekről való eltávolítására, valamint az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésére, felújítására vehetők igénybe. Pályázataink sora ezzel nem zárult le, hiszen napokon belül újabbakkal bővülnek a kiírások.

Ezek közül kiemelném a mezőőr-szolgálatok felszerelését szolgáló lehetőségeket, a halastavak tulajdonosainak kínált támogatásokat, az öntöző és vízelvezető csatorna-rendszerek rendezésére, a hagyományos rendezvények és a gazdaságok eszközbeszerzésére kiírandó támogatásokat.

Az eszközbeszerzés a gyümölcs és zöldségfélék tárolására alkalmas kisebb hűtőházak felszerelésére, továbbá az ehhez szükséges berendezések vásárlására vonatkozik, amelyek az előkészítéséhez, a tisztításához, a válogatásához és a csomagolásához szükségesek.

Az érdekeltek továbbá pályázhatnak szárítók felszerelésére, valamint a fűszer- és gyógynövények és az olajos magvak feldolgozásához szükséges berendezésekre – nyilatkozta lapunknak Ótott Róbert titkárhelyettes.

A szóban forgó pályázatok részleteiről az érdekelődők a http://www.psp.vojvodina.gov.rs honlapon tájékozódhatnak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau
Többi hír