Ugrás a tartalomra

Szüreti napok Hajdújáráson

Gyümölcsszentelő szentmisével nyitották meg pénteken délután az 51. Szüreti napokat Hajdújáráson.

A szervezők három napon keresztül izgalmas programokkal, kiállítással, szüreti bállal és finom ételekkel is várják az érdeklődőket.

Minden évben kilátogat a szemlére Somogyi Mihály. A szüreti napokon tapasztalatcserére és barátkozásra is lehetősége adódik. A noszai termelő almával és burgonyával készült a terménykiállításra. A férfi szerint az idei időjárás nem kedvezett a növényeknek: „Öntözni azért kellett, mert a nagy meleg megtette a hatását. A klímaváltozásra maximálisan fel kell készülni, mert amikor 35-36 fok körül mozog a hőmérséklet, és nincs kellő kondícióban a gyümölcsös, akkor bizony nagy károkat tud okozni a szárazság.”

A hajdújárási szüreti napokat 1968-ban szervezték meg először. Megálmodója Nosziján Sándor tanító volt, aki fontosnak tartotta, hogy az egész éves kemény munka után a termelők szüretkor megünnepeljék a termést és hálát adjanak érte. A szüreti napok közösségépítő szerepét hangsúlyozta Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlési elnöke: „Szükség van ilyen közösségmegtartó rendezvényekre, ahol a gazda elfelejheti a búját, bánatát és egy kicsit kikapcsolódik. Megpróbálja jól érezni magát. Sajnos tavaly, és idén sem kedvezett az időjárás a rendezvénynek.”

A szüreti napokat Szabadka alpolgármestere nyitotta meg. A közösségépítésben az összetartásban van az az erő, amelybe a vajdasági magyarság megkapaszkodhat - hangsúlyozta Horvát Tímea: „A közösségépítés és a hagyományápolás, illetve annak őrzése megmutatta azt az utat, amelyen a vajdasági magyar közösség járni tud. A járható utak egyike pedig az, hogy 51-ik alkalommal gyűlünk itt össze Hajdújáráson, és megünnepeljük azt a munkát, amit a szorgos emberek a településen végeznek.”

A hétvégén egyebek mellett mezőgép-kiállítással, a helyi művelődési egyesületek műsorával és koncerttel is várják a kilátogatókat. Vasárnap este Kökény Attila koncertjével zárul majd a hajdújárási szüreti napok.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír