Ugrás a tartalomra

Szorosabb együttműködés a lakossággal

Folytatódik a vízhálózat felújítása – Szükséges az elöregedett vízórák cseréje – Tovább épül a csatornahálózat

Az alcímben foglalt munkák, beruházások, kérdések szerepelnek a Komgrad Közművesítési Közvállalat idei terveiben, de számos egyéb felújítás, bővítés is tervben van a lakosság mind jobb és gyorsabb kiszolgálásának érdekében.

A jelenlegi igazgató, Domány Dudás Diana október közepén került a vállalat élére, és máris több újítást indítványozott, irányozott elő és szorgalmazott olyan munkálatokat, amelyek megkezdése már nem tűrt halasztást. Egyik jelentős kezdeményezése, hogy jobb és közvetlenebb párbeszédet alakított ki a lakossággal. Honlapon, telefonon bármikor jelezhetik észrevételeiket a közvállalat munkájával kapcsolatban, de közvetlenül jelezhetik is az esetleges meghibásodásokat.

Mi minden történt az őszi hónapokban? Milyen munkálatok folynak jelenleg is a Komgradban?

– Október végén volt egy szanitáris felügyelői jegyzőkönyvünk, amely a vízórák ellenőrzésére, cseréjére vonatkozott. Mint ismeretes, ezeknek is van szavatossági idejük, ami nagyon sok helyen már lejárt. Ötévenként kell őket cserélni. Az év végéig kaptunk határidőt 1100 vízóra cseréjére. Évente 300–400 lenne a reális, néhány éves lemaradásban vagyunk tehát. Sikerült hosszabbítást kapnunk.

Mintegy 300 órát már lecseréltünk, a többit pedig áthoztuk erre az évre. A vízgyárban az elmúlt tizenhárom évben nem nyitottuk ki a tartályokat, nem csináltunk nagyobb felújítást, tisztítást. Terveink szerint ennek a revitalizációnak a költsége hárommillió dinár lesz. Még év vége előtt meg kellett kezdenünk a munkafolyamatot, de a nagyobb munkák az új évre maradtak.

Folytatódik továbbá az elöregedett vízhálózat cseréje a 3-as, a 7-es, 8-as és a 6-os, 9-es körgyűrűkre vonatkozóan. A csere után rá kell ezeket csatlakoztatni a fővezetékre. Ebben kértük az önkormányzat segítségét, mert elég jelentős beruházásról van szó. Így a háztartásokra csak a vízóra cseréjének költségei esnek. Terveink szerint három-négy éven belül elérhetjük, hogy minőségi vízhálózata legyen a városnak.

Honlapot keltettünk életre, hogy minél közvetlenebb úton elérjenek bennünket a polgárok, hogy választ kapjanak kérdéseikre, mi pedig visszajelzést kapunk a legégetőbb problémákról, ha valahol hiányzik egy saht teteje vagy valahol folyik a víz. Szeretném, ha úgy élnének meg minket mint egy városi szolgáltatót.

Milyen a topolyai ivóvíz minősége?

– Folyamatos a víz minőségi ellenőrzése, és annak ellenére, hogy még a megengedett egészségügyi határok között mozog, az utóbbi időben romlottak a mutatók. Emiatt is kellett elvégeznünk a már említett revitalizációt. A topolyai ivóvíz egyébként jó, főleg a környékbeli városok, községek viszonylatában. Ennek ellenére folyamatos az ellenőrzés és az elemzés.

 Milyen tervekkel, beruházásokkal kezdik az idei évet?

– A tavasz folyamán szeretnénk tovább bővíteni a csatornahálózatot, a tervek már megvannak arra, amit a mi kapacitásaink megengednek. Ennek érdekében meg kell erősítenünk a gépparkunkat. Tavaly sikerült három földgépet beszerezni, de szükség van továbbiakra is a zökkenőmentes munka érdekében.

Sajnos a létszámstop miatt újabb munkásokat nem tudunk fölvenni. Amit az idén még mindenképpen szeretnénk megoldani, az a lakossággal történő még jobb kommunikáció. Távolabbi terveink közé tartozik, hogy egy más környezetbe helyezzük át a befizető- és reklamációs egységünket, illetve a temetkezési kellékek kiállítótermét.

Elkerülhetetlen ugyanis az udvarban újabb garázsok kialakítása, hogy az újonnan megvásárolt drága gépeket ne a szabad ég alatt tároljuk. Tervezünk beszerezni egy intervenciós autót, amivel a lehető leggyorsabban ki tudnak jutni a szerelők a probléma helyszínére. Temetkezési részlegünknek is új járműre lenne szüksége. A temetőket illetően elmondhatom, hogy nagy figyelmet fordítunk a temetők karbantartására, de a jövőben pályázni fogunk kamerarendszer beszerelésére is, amivel ki tudjuk szűrni az esetleges lopásokat, rongálásokat. A termeket pedig légkondicionálóval szeretnénk ellátni a temetőkben – nyilatkozta lapunknak idei terveikről Domány Dudás Diana, aki a most érintetteken kívül számos más aktuális kérdést is szem előtt tart, és a jövőben szorgalmazza a lakosság idejekorán történő megfelelő tájékoztatását a média és az internet útján.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, kiss
Többi hír