Ugrás a tartalomra

Szívügye Nyugat-Bácska

Uzelac Katica: A tartományi kormány a jövő évi költségvetésből különféle pályázatok kiírásával kíván támogatást nyújtani a kezdő vállalkozásoknak

Uzelac Katica, a Vajdasági Magyar Szövetség gombosi helyi szervezetének, továbbá az Önkéntes Tűzoltó Testület elnökségének tagja októbertől dolgozik a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárságon, azon belül pedig a foglalkoztatási és munkaügyi részleg segédtitkári posztját tölti be.

Mint mondta, segédtitkárként igyekszik képviselni a nyugat-bácskai régiót. Uzelac Katicával elképzeléseiről, terveiről, konkrét célkitűzéseiről, valamint az ehhez szükséges támogatási lehetőségekről beszélgettünk. 

Melyek a munkaköri tevékenységei?
– Az állandó jellegű koordinálási és ellenőrzési teendők mellett egy konkrét feladaton dolgozom: a részarányos foglalkoztatás követelményeinek meghatározása céljából elemzést készítünk a közszférában alkalmazottak nemzetiségi összetételének jelenlegi állapotáról.
Mennyire és miben jelent kihívást a részleg segédtitkári posztja?
– Megtiszteltetés számomra, hogy tartományi szinten képviselhetem Nyugat-Bácska magyarok lakta településeit. Aktívan részt veszek a Dunatáj Egyesülés hálózatába tartozó szervezetek gazdaságfejlesztésre vonatkozó stratégiáinak kidolgozásában. Szívügyemnek tartom, és tisztségemből kifolyólag is igyekszem segíteni a Duna menti vállalkozók helyzetbehozását és a határon átívelő együttműködéseket. Az egyik kiemelt infrastrukturális fejlesztés, amely kihat a teljes régió fejlődésére, az a hercegszántói határátkelő átkategorizálása.
Miben látja a Duna menti régiók gazdasági, fejlődési lehetőségeit?
– A Duna menti régiók gazdasági, fejlődési lehetősége a Prosperitati Alapítványhoz kapcsolódik. A közösségi találkozókra minél több embert szólítunk, és hívunk meg annak reményében, hogy az előadás majd felkelti az érdeklődésüket és megtalálják az egyéni igényeknek megfelelő felzárkózási lehetőségeket.
Eddigi értesülései szerint melyek azok a területek, szférák, ahol a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság támogatná ezeket az önkormányzatokat?
– A tartományi kormány a jövő évi költségvetésből különféle pályázatok kiírásával kíván támogatást nyújtani a kezdő vállalkozásoknak. Az önkormányzatok segítségével, főleg a szórványban a lehetőségek kihasználására már időben fel lehet készülni. Ehhez a kezdő cégek részéről szükséges felmérni pontosan a helyzetet, milyen vállalatot érdemes nyitni, valamint kik azok a vállalkozó kedvű személyek, akik belevágnának ilyesmibe.
Mely célkitűzések, illetve konkrét tervek jellemzik a munkáját?
– Terveim között szerepel a magyarlakta települések önkormányzatainak meglátogatása, a hatékonyabb munkavégzés céljából történő szükséges helyzetfelmérés. Továbbá, szülőfalum, Gombos turisztikai adottságait kívánom népszerűsíteni, valamint a doroszlói Mária-kegyhely bekapcsolása a vallási turizmusba. Mindez lehetővé tenné zarándokszállások kiépítését, munkahelyteremtést, és az infrastruktúra fejlesztését.

Szerző (Forrás)
Kis Laura, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen