You are here

Annak érdekében, hogy ne történhessenek visszaélések a kisebbségi pártok megalakításakor, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium törvénymódosítást javasol a pártokra vonatkozóan.

Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy egyesek a pártok megalakításakor kihasználták azokat a könnyítéseket, amelyek a kisebbségi pártoknak járnak, hogy ezzel könnyebben pozícióhoz juthassanak a helyi, tartományi, illetve a köztársasági parlamentben is. 

A kisebbségi pártoknak egyebek mellett kevesebb támogatói aláírásra van szükségük a választásokon való induláshoz, valamint alacsonyabb választási küszöböt szabnak meg a részükre. A törvénymódosítási javaslatot a VMSZ is támogatja.

Pásztor Bálint, köztársasági frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Jelen pillanatban 113 párt szerepel a nyilvántartásban, abból több mint 60 százalék kisebbségi.

Ez nem egy természetes állapot, hiszen evidens, hogy ezek a pártok nagy része nem a kisebbségi jogérvényesítéssel foglalkozik, hanem azokat a kiskapukat használják, illetve élnek vissza azokkal a kiskapukkal, amelyeket a pártokról szóló törvény tartalmaz.

Éppen ezért támogatjuk azt az elképzelést, hogy módosuljon a párttörvény Szerbiában, és hogy a kisebbségi pártok bejegyzésének a feltételrendszere szigorodjon, és hogy csak azok a pártok kerüljenek kisebbségiként bejegyzésre, amelyek valóban a kisebbségi jogérvényesítéssel foglalkoznak.”

 

Szerző: 
Pannon RTV