Ugrás a tartalomra

A szerb-magyar megbékélés példaként szolgálhat más népeknek

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a szerb-magyar történelmi megbékélés példaként szolgálhat más térségbeli népek számára. Pásztor István a Dnevnik című újvidéki napilap hét végi számában megjelent interjúban beszél erről.

A lap azzal összefüggésben kérdezte a politikust, hogy a vajdasági Csúrogon két emlékhely létesül: az 1942-es délvidéki razzia szerb és az 1944-es bosszúhadjárat magyar áldozatainak, és a tervek szerint a szerb és a magyar köztársasági elnök tavasszal kölcsönösen fejet hajt ott az áldozatok emléke előtt.
"Ez valóban nagyon fontos esemény, mert a magyar-szerb viszonyon túlmenően példaként szolgálhat a múlttal való szembenézésre a szerbek és a horvátok, a szerbek és az albánok, a magyarok és a románok, a magyarok és a szlovákok számára. (...) Így ez nemcsak magyar-szerb kérdés, hanem értékrendbelileg ténylegesen európai kérdés. Ha megbékélhettek a németek és a franciák, vagy a németek és a lengyelek, és ha ma erre képesek a magyarok és a szerbek, akkor létrejöhet a megbékélés az egész térségben" - mondta Pásztor István.
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a népek történelmi megbékélésében a politikusokra fontos szerep hárul, mert olyan jelzéseket adnak, amelyek serkentik ezeket a folyamatokat, de az igazság feltárása nem az ő dolguk, hanem a történészeké.
"Talán eltelt elegendő idő ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket senki se élje meg saját népe elleni támadásként. Talán vagyunk annyira érettek és bölcsek, hogy megértsük: vannak egyének, akik bűncselekményeket követnek el, de a népek nem bűnelkövetők, mint ahogyan olyan népek sincsenek, amelyek a történelem során állandóan áldozatok voltak" - mondta Pásztor István.
A vajdasági parlamenti elnök interjúja nagy részében a tartomány ügyeiről beszél, és szól arról, hogy továbbra is rendezetlen a "vajdasági kérdés", amit mi sem bizonyít jobban, mint a köztársasági alkotmánybíróság tavalyi döntése, amely megsemmisítette a tartomány autonóm hatásköreiről szóló törvény egyes cikkeit.
Emlékeztet arra, hogy még csak ezután következik a Vajdaság statútuma alkotmányosságáról szóló alkotmánybírósági határozat, illetve megoldatlan a tartomány finanszírozása és egy sor más olyan dolog, amely ugyancsak a vajdasági kérdés rendezetlenségéről tanúskodik. Pásztor István szerint mindezek "rendszerbeli" problémák, de ma ezekkel Szerbiában senki se foglalkozik, mert elsősorban Koszovó és más kérdések foglalják le az állami vezetőket.

Szerző (Forrás)
MTI, Vajdaság Ma
Többi hír