Ugrás a tartalomra

Szellemi kincsek műhelye

Hatvanéves az újvidéki Forum Könyvkiadó

Az újvidéki Forum Könyvkiadót 1957. február 8-án alapították – az intézmény tegnap ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját, mely egyúttal egy egész éven át tartó rendezvénysorozat első állomása is volt.

A nyitórendezvényt jelenlétével megtisztelte Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzul asszonya, valamint Kubik Zoltán, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének tanácsosa.

Köszöntőjében Virág Gábor, a kiadó igazgatója kiemelte, a Forum térségünkben nem csupán könyvkiadóként van jelen: amellett, hogy az általa megteremtett kulturális értékek a múltunkról, a jelenünkről és a jövőnkről is tanúskodnak, olyan intézmény, ami az évtizedek folyamán több ezer munkatársból és a valaha volt összes olvasóból álló makroközösséget alakított ki maga körül.

– Mai rendezvényünkkel együttes gondolkodásra, közös ötletelésre invitáljuk Önöket, a kiadó barátait, hogy közösen induljunk el egy szellemi kalandra az előttünk álló egy évben. Egy olyan kalandra, amely amennyire játékos, annyira komoly is egyszerre, és annak a közös könyvtárnak az újra felfedezéséről szól, amelyben olyan szellemi kincsek rejlenek, amelyek a múltunkról, a kultúránkról, a hagyományunkról is számos aspektusból mesélnek – hívta fel a figyelmet az esemény jelentőségére Virág Gábor.

Hangsúlyozta továbbá, a Forumra mint a vajdasági magyarság egyik kulturális alappillérére tekinthetünk: olyan alkotói műhelyként funkcionált az elmúlt évtizedekben és tevékenykedik ma is, amelynek alapvető szervezőelve az együttműködés.

A program folytatásában három értekezést hallhatott a közönség: Faragó Kornélia Kisebbség, kiadó, kiadványkultúra címmel tartott előadásában az önálló vajdasági magyar könyvkiadás kezdeteinek tükrében értékelte a Forum jelenét. Bordás Győző röviden összegezte a kiadó hatvan évének egyes korszakait, ezt követően pedig Csáky Sörös Piroska A könyvkiadás megtartó ereje című prezentációjában bibliográfiai szempontok alapján beszélt a Forum eddigi kiadványairól.

A jubileumindító rendezvény keretében kiállítás nyílt a Forum hatvanadik évfordulója alkalmából kiadott naptárhoz készült képzőművészeti alkotásokból, melyeket Dancsó Andrea méltatott. A kiállító művészek – Bicskei Anikó, Horvát Lívia, Klájó Adrián, Kozma Laura, Lázár Tibor, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szenti Lilla, Tarkó János, Újházi Adrienn és Vass Szabolcs – közül illusztrátorként korábban már többen is bekapcsolódtak a kiadó munkájába.

– Eleinte túl evidensnek tűnt témaként a könyvet választani, mégis az egyszerűségre törekedtünk, és bíztunk a művészekben: biztosak voltunk abban, hogy egyetlen felkért alkotó sem fogja hasonlóképp feldolgozni a témát – mondta bevezetőjében Dancsó Andrea. – Az itt látható alkotások is olvashatóak. Külön-külön is úgy funkcionálnak, akár egy-egy nyitott könyv, a festmények és hangulataik összessége együttesen szemlélve azonban újabb értelmezést nyerhet.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Fehér Dorottya
Többi hír