Ugrás a tartalomra

Száz új munkahely

Szabadka Város önkormányzata az idén is támogatja az új munkahelyek nyitását. Tavaly 15 millió dinárt fordítottak erre a célra, és a költségvetésből az idén ugyanekkora összeget irányoztak elő, azzal hogy az idén egy újabb programot is bevezetnek. Minderről Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott lapunknak.
– 2019-ben 15 millió dinárt fordítottunk új munkahelyek létesítésére. Társfinanszírozónk a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat volt, és így összesen 20 milliót költöttünk a foglalkoztatási mutatók javítására, aminek köszönhetően 117 személyt tudtunk munkához juttatni. Három programunk volt, a közmunkaprogram, a vállalatok támogatása az új munkahelyek létrehozása érdekében, illetve a start-up vállalkozások támogatása. Az idén a költségvetésből a tavalyival megegyező összeget fordítunk munkahelyteremtésre, azzal hogy a már említett három program mellé egy új támogatási formát is előirányoztunk, ami a frissdiplomások munkahelyhez jutását igyekszik elősegíteni. Ez utóbbira azért van szükség, mivel az egyetem elvégzése után nehezen jutnak munkához a fiatalok, és így szeretnénk segíteni nekik abban, hogy tapasztalatokat szerezzenek. Erre a programra egymillió dinárt irányoztunk elő a szabadkai költségvetésben, illetve a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is ugyanennyit biztosít – fogalmazott Újhelyi Ákos.

A tanácsos elmondása szerint a közmunkaprogram, csakúgy mint tavaly, az idén is teljes egészében a városi költségvetésből valósul meg. A programra 7,5 millió dinárt fordítanak. A közmunkaprogramnak köszönhetően tavaly 35 személy állt alkalmazásban. Újhelyi Ákos szavai szerint az idén körülbelül harminc közmunkást tudnak alkalmazni, mivel az összeg nem változott, viszont a munka értéke némileg emelkedett.

– A vezérelvünk az, hogy a közmunkások mindenféleképpen megkapják a minimálbért. A civil szervezetek, illetve közvállalatok legtöbb négy hónapos időintervallumra igényelhetik a támogatást. Tapasztalataink szerint azonban vannak olyan szervezetek, amelyek tevékenységüktől függően csupán kettő vagy három hónapra alkalmaznának közmunkást – mondta Újhelyi Ákos.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír