Ugrás a tartalomra

Szakértő, barát és támasz volt

Utolsó útjára kísérték ki Szecsei Mihályt

Szecsei Mihály halálával a magyar közösséget érte veszteség, hiszen politikai tevékenységével, valamint szakmai tudásával törekedett a nemzet megmaradására – ezekkel a szavakkal búcsúztak pénteken Szabadkán, a városháza dísztermében Szecsei Mihály közgazdásztól, a valamikori VMDK tagjától, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség egyik alapítójától.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség a VMSZ nevében búcsúzott a párt egyik alapító tagjától, alkalmi beszédében kiemelte, a halálhír döbbenetet, fájdalmat okozott azoknak, akik szerették őt. Kiemelte, Szecsei Mihály halálával a magyar közösséget érte veszteség, hiszen szakértőjét, barátját, támaszát veszítette el.

Pásztor István beszédében elmondta, Szecsei Mihály tartalmas politikai pályát töltött be, hiszen 1990-től köztársasági képviselő volt, magyar politikus, aki először a VMDK, majd pedig a VMSZ színeiben próbálta előremozdítani a magyar közösség sorsát. Mint rámutatott, magyar politikusnak lenni soha nem volt könnyű vállalkozás, mégis, csakúgy, mint 25 évvel ezelőtt, élete során végig bizakodó politikus volt. Ez mellett ugyanakkor nagyszerű tanár és atyai jó barát, akinek a hiánya pótolhatatlan űrt hagy maga után.

Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja az intézményes memóriában és saját élményeiben is kutatva kiemelte, Szecsei Mihályt a Magyar Köztársaság 2009. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, hiszen miután 1949-ben Belgrádban négy év szigorított börtönbüntetésre ítélték magyar érzelmei miatt, Szecsei Mihály később is, napjainkig aktív részese volt a magyar és a szerb kapcsolatok megerősítésének. Személyes kapcsolatot is sikerült kialakítaniuk, amely során kiderült, hogy tevékenységeiben, törekvéseiben és elképzeléseiben fáradhatatlan volt. Reményét fejezte ki, hogy lesznek, akik magukkal viszik azokat.

Szecsei Mihálytól a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság, valamint a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság, továbbá a kollégák nevében Somogyi Sándor nyugalmazott közgazdász egyetemi tanár búcsúzott. Többek között kihangsúlyozta, hogy Szecsei Mihály tanítása, illetve előadásai során a magyar nyelv szókészletével kiválóan bánt. Mint mondta, humorával mindenkinek segített, ugyanakkor tanári, emberi jóságát meg kellett élni. Generációk kerültek ki keze alól.

Ratko Filipović, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke a szakmai tudását dicsérte, mint kiemelte, megalapozott kutatásokkal alátámasztva érvelt minden alkalommal, és előadásai során a legbonyolultabb gazdasági problémákról is könnyed egyszerűséggel, érthetően beszélt. Mint mondta, szakmai tudása elismert volt nemcsak az ország területén, hanem a környező országokban is.

A szabadkai Regionális Gazdasági Kamara nevében Ivan Vojnić Tunić búcsúzott. Elmondta, hogy Szecsei Mihály fáradhatatlanul igyekezett a nehéz gazdasági problémákra megoldást találni, az utóbbi években a kisebb gazdaságok álltak a figyelme középpontjában, előadásai során a klaszterek megalapításának fontosságára igyekezett rámutatni, mint az Európai Unió elvárásihoz való alkalmazkodás legegyszerűbb módjára.

Szecsei Mihálytól, lévén, hogy Adorjánon született, az adorjániak is végső búcsút vettek.

Munkásságát a szabadkai és a magyarkanizsai önkormányzat is Pro Urbe díjjal jutalmazta.

Szecsei Mihályt pénteken délután egy órakor helyezték végső nyugalomra a Bajai temetőben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto