Ugrás a tartalomra

Szabadság, függetlenség, nemzeti összetartozás

Az ünnep legfontosabb üzenete az, amit az 1848-as ifjak március idusán a zászlajukra tűztek: ez a szabadság, a függetlenség és a nemzeti összetartozás – nyilatkozta dr. Szili Katalin. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott részt vett Adán  domborműjének megkoszorúzásán.

A koszorúzáson Kalmár Ferenc magyarországi miniszteri biztos beszédében az összefogást szorgalmazta. Kalmár Ferenc, miniszteri biztos, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország: „Nemcsak nemzeten belüli összefogásról van itt szó, hanem nemzetek közötti összefogásról is szó van, hiszen ma a kontinensünk olyan kihívásokkal áll szemben, amelyeket csak összefogással tud leküzdeni és sikeresen megküzdeni velük.”

Minden közösség életében eljön az a pillanat, amikor felteszi magában a kérdést, hogy merre tart, mik a céljai, mi a feladata – mondta a megemlékezésen Pétervári Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség adai elnöke. „A márciusi ifjak példája minket is kötelez. Minden tehetségünket, akaratunkat és legjobb tudásunkat a közösség érdekében az alkotásra, a jobbításra kell fordítanunk.”

Ha ma a szabadságról beszélünk, akkor arról is szólnunk kell, hogy melyek azok a dolgok, amelyek ma egy közösség számára a saját önrendelkezést jelentik – hangsúlyozta Szili Katalin nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott. „Nagyon fontos, hogy tudjunk ugyanazokért az értékekért küzdeni, a Kárpát-medencei magyarság, ami a nemzet fennmaradását, a nemzetünknek az összetartozását, összekapaszkodását jelenti, és ebben a globalizálódó világban különösen fontos, hiszen Európának mi egy olyan értéket adunk, ami reményeim szerint joggal ad arra reményt, hogy 50-100 év múlva is lesz magyar szó Adán, a Vajdaságban, a Délvidéken és a Kárpát-medencében egyaránt.”

Az eseményen az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör előadta ünnepi műsorát, majd Rusz Radovan, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor ünnepi üzenetét.

A beszédek után a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi képviselői, Ada Önkormányzatának tagjai, valamint a civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait Damjanich János domborművénél.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír