Ugrás a tartalomra

Szabadkán kielégítő a kisebbségi nyelvhasználat helyezete

A többnyelvű helységnévtáblák és az ügyintézés során az anyanyelvhasználat is a kisebbségi nyelvhasználat jogköréhez tartozik.

A magyar, mint kisebbségi nyelv önkormányzati helyzetéről tartottak ma tanácskozást Szabadkán.

Szabadka Város területén a kisebbségi nyelvhasználat helyzete kielégítő és pozitív példa Vajdaságban - hangzott el a magyar nyelv hivatalos használatáról szóló jelentés kapcsán tartott tanácskozáson a Városházán. A jelentés szerint ahol nagyobb számú magyarság él, azokban az önkormányzatokban a kisebbségi nyelvhasználati jogok könnyebben érvényesülnek.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „Bármelyik polgár, bármelyik pillanatban, aki az önkormányzati intézmény elé kerül valamilyen ügyintézés részeként magyarul, saját anyanyelvén tudja ezt írásban, és természetesen szóban is megtenni, és az önkormányzatban lévő foglalkoztatottak pedig ugyanezt a helyzet- és ügykezelést kaphatják magyar nyelven.”

A legnagyobb gondokkal az egészségügyben találkozhatunk, ennek egyik legfőbb oka elsősorban a forráshiány - teszi hozzá a jelentés. A többnyelvű helység- és utcanévtáblák kihelyezése, vagy más önkormányzati nyelvhasználattal kapcsolatos panasz ritka.

Robert Sepi, nemzeti kisebbségekkel foglalkozó ombudsman: „A kisebbségi jogok népszerűsítése, a nemzeti kisebbségek tagjainak informálása a nemzeti tanácsok munkája, és ebből a szempontból a Magyar Nemzeti Tanács a lehető legjobb munkát végzi. Az olyan községekben, ahol jelentősebb magyar kisebbség él, az önkormányzati struktúrában kitűnően tájékoztatják a lakosokat jogaikról.”

A Magyar Nemzeti Tanács egyik legfontosabb feladata a magyar nyelvhasználat védelme, ennek ellenőrzése. Ezért az MNT kiemelt tevékenysége a segítségnyújtás is mindenki számára, ha nyelvhasználattal kapcsolatos panasza van - mondta el Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács jogásza.

Lulić Emil, jogász, Magyar Nemzeti Tanács: „Nem is a panaszokról, az önálló esetekről szól, hanem inkább a rendszert igyekszik megtalálni. Tehát rendszer szintű ajánlásokat fogalmaz meg a szerveknek, és természetesen külön szerepe jut ebben az egészségpénztárnak, mivel ezek szerint itt több panasz érkezik, tehát az a fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk, amikor a nyelvhasználatról van szó.”

A rendszerben való gondolkodás azért is jelentős, hogy a kisebbségi jogok mindenkire egyformán alkalmazhatóak legyenek - tette hozzá a jogász.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír