Ugrás a tartalomra

Szabadkán a jövő héten árverezik el az állami földterületeket

Négyezer-négyszáz hektár keresi bérlőjét

A 2018-ban elfogadott mezőgazdasági program értelmében Szabadkán, az új városháza nagytermében február 21-én és 22-én rendezik meg az állami földterületek bérbeadására vonatkozó árverést. Az előttünk álló eseménnyel kapcsolatban Osztrogonác Simon, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja nyilatkozott lapunknak.

Szabadka Város területén mintegy 14 000 hektár állami földterület található. Ezen földterületek mindegyikét felkínálták az állattenyésztőknek, akik a vonatkozó törvény értelmében elsőbbséget élveznek a bérbeadásnál. A jövő héten megrendezésre kerülő árverésen azon földterületekre lehet licitálni, amelyeket valamilyen oknál fogva visszautasítottak.

– Az állami földterületek között vannak minőségesebb és kevésbé minőséges földek. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a homokos területekre és a kaszálókra nem igazán jelentkeznek bérlők. Az árverésen ezen földterületekre lehet licitálni, de hangsúlyozom, hogy nemcsak a gyengébb minőségű területek szerepelnek az árverésen, hanem olyanok is, amelyeket más okból utasítottak vissza, például azért, mert túl messze vannak az adott állattenyésztőktől. 4400 hektár földről van szó. A minőségesebb területek között meg kell említeni az Alsóvárosi kataszteri községben lévő körülbelül 900 hektár földterületet, illetve a Nagyfény kataszteri községben lévő mintegy 700 hektárt. A termelők részéről minden valószínűség szerint ezek fogják kiváltani a legnagyobb érdeklődést – nyilatkozta Osztrogonác.

Ami az érdeklődést illeti, Osztrogonác Simon elmondása szerint az említetteken kívül jobbára olyan földterületekről van szó, amelyek Szabadkától északra találhatóak, Tavankút és Királyhalma között, így várhatóan a részvétel sem lesz túl magas.

– Az árverésen a földterületek kezdőára a minőségtől függően van meghatározva. Ez ezer dinártól 24 000 dinárig terjed hektáronként. Az árverésen elért bérleti díjtól és attól függően, hogy mekkora földterület fog egy évig bérlőre találni, számíthat a város bevételre. Az állami földterületek bérbeadásából a városnak körülbelül 100–120 millió dinár bevétele van évente. Véleményem szerint ez a szám az idén is ekörül fog alakulni – mondta a Városi Tanács tagja.

Mint ismeretes, az állami földterületeket csak egyéves időtartamra lehet bérbe adni. Ez a mezőgazdaság szempontjából rendkívül rövid időnek számít. Osztrogonác Simon kifejtette, hogy amíg a vagyon-visszaszármaztatás nem zárul le, ez nem fog változni. A legutóbbi információk szerint a visszaszármaztatás határideje ez év március 31-e.

– Ha minden a tervek szerint halad, akkor a 2019-es program megvalósítása alkalmával már három vagy öt évre fogjuk az állami földeket bérbe adni. Ez azonban nem az önkormányzattól függ – mondta Osztrogonác Simon. A visszaszármaztatással párhuzamosan értelemszerűen folyamatosan csökken a bérbe adható földterületek nagysága is.

Mint megtudtuk, a 2019-es évi mezőgazdasági program elkészítése már elkezdődött, és az állattenyésztők részéről növekvő érdeklődés tapasztalható. A tervek szerint a program április végére készül el.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em (Fotó: Benedek Miklós)
Többi hír