Ugrás a tartalomra

A szabadkai önkormányzat több mint kétmillió dinárral támogatja a helyi vásárokat

Az utólagos finanszírozásról szóló szerződéseket ma délelőtt írták alá a városházán.

Kettőmillió-háromszázezer dinárral támogatja a szabadkai önkormányzat a város területén idén megszervezett vásárokat és kiállításokat. Ha augusztus, akkor ludasi Fokhagymafesztivál. Ezt már nemcsak a Szabadka környékén élők, hanem a külföldi vendégek is tudják. A nem mindennapi eseményre a szervezők becslése szerint idén mintegy háromezren látogattak el.

A ludasi Fokhagymafesztivál költségeinek egy részét az önkormányzat most csaknem négyszázezer dinárral támogatta. Kovács Gábor, szervező, Fokhagymafesztivál, Ludas: „Külföldi vendégeink is szoktak lenni. Romániából, Magyarországról, Szlovákiából is érkeznek vendégek, és így próbáljuk öregbíteni ezt a hagyományt, amit összekötünk a ludasi fokhagymával.”

A nyertes vásárok és kiállítások listáján szerepelnek még a bajmoki farmernapok, a Biofesztivál, a tavankúti gyümölcsnapok, illetve a Szabadkai Méznapok is. Dragoljub Matić, szervező, Szabadkai Méznapok: „Huszonkét méhészkiállító volt, illetve nyolc kiállító volt, aki kaptárokat, vagy pörgetőket és hasonló eszközöket csinál. Azt hiszem, hogy a látogatók nagyon meg voltak elégedve, mert egyebek mellett bemutattuk a mézbort, a mézsört, a mézes fagylaltot, de volt mézes kalács is, úgyhogy nagyon meg voltak elégedve.”

A támogatási szerződések egyebek mellett hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi vásárlók és a kisiparosok között egy hosszú távú kapcsolat alakuljon ki. Újhelyi Ákos, gazdasági ügyekkel megbízott városi tanácstag, Szabadka: „Ennek a pályázatnak az volt a célja, hogy a hazai, a szabadkai kisiparosok és mezőgazdasági termelők közvetlenül a polgároknak tudják eladni a termékeiket és egy hosszú távú kapcsolat alakuljon ki közöttük, amelynek köszönhetően a haszon nem a viszonteladóknál fog maradni, hanem a termelőknél.”

A tervek szerint Szabadka jövőre is támogatja a város területén megszervezésre kerülő vásárokat és kiállításokat.

 

Többi hír