Ugrás a tartalomra

Szabadka külvárosainak vízellátását oldja meg az épülő vízgyár

Idén október 19-re elkészülhet a szabadkai kettes számú vízgyár. Ezt követően próbaidőszak következik, amikor az új üzem műszaki berendezéseit, és az általuk kitermelt vizet ellenőrzik.

Az új vízgyár elsősorban Szabadka egyes helyi közösségeinek, illetve Palics és Radanovác lakosságának vízellátását biztosítja majd.

Egy pillanatra sem áll meg a munka a szabadkai 2-es számú víztelepen. A beruházás a tervezett határidőre elkészülhet.

Az 5,5 millió euróból épülő új szabadkai vízgyárnál egy olyan építmény is létesül, ami a majdani hálózati vízigény-növekedés kapacitását fennakadás nélkül biztosíthatja. Az illetékesek szerint olyan településeket is rákapcsolhatnak a hálózatra, ahol korábban nem volt vezetékes vízszolgáltatás.

Sánta Csaba, beruházási és fejlesztési részleg igazgatója, Vízművek és Csatornázási KK, Szabadka: „Egy mikroregionális rendszert próbálunk fejleszteni, ahova beletartozik Palics - időközben kiépült az összekötő vezeték Palics-Szabadka között - de ugyanígy épülő folyamatban van Kelebia, hogy ott se legyen külön ivóvíz-javító program, illetve három helység, ahol abszolút nincsen nyilvános vízellátás: ez pedig alsó-felső Tavankút és Mérges.”

A beruházás az Európai Központi Bank eszközeiből valósult meg. Az ivóvíz köbméterenkénti ára nem drágul - mondta Sugár György, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója, aki hozzátette, az új létesítmény átadását követően a műszaki próbák következnek, amelyek akár hosszabb ideig is eltarthatnak.

Sugár György, igazgató, Vízművek és Csatornázási KKV, Szabadka: „Ez az üzem nagyobb fokú üzembiztonságot fog adni Szabadkának, mert már van egy üzem, egy ivóvíz-kezelőnk, ami ötször ekkora, mivel az 400 l/sec, ez meg 80. Ez a maradék Szabadka, Radanovác illetve Palics ivóvízellátását fogja biztosítani.”

Egyelőre még nincs vezetékes víz Szabadka több külvárosi részében. A Szerb sor végén a város határához közel az ingatlanok zömében fúrt kutakból juthatnak vízhez a lakosok. A II. vízgyár üzembe helyezésével az említett körzetben, de például Makkhetesen, a Szerb sor végén, de Radanovác, Újfalu és Palics külső részein is számíthat majd a lakosság arra, hogy rácsatlakozhat a kiépülő vezetékhálózatra - mondták az illetékesek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír