Ugrás a tartalomra

Szabadka – kiépítik a városi vízhálózat kelet-nyugat irányú gerincvezetékét

A városi vízhálózat kelet-nyugat irányú gerincvezetékének kiépítéséről írt alá szerződést hétfőn a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat az újvidéki Graditelj Építőipari Kft.-vel. A Lošinj utca környéki fővezeték kiépítése is a tervek között szerepel.      

A munkálatokat egy közel öt kilométeres szakaszon fogják végezni a Majer Otmar utcától egészen a Zentai útig.

Tóth Godó Valéria, igazgató, Szabadkai Vízművek KKV: „Azáltal, hogy összecsatoljuk a keleti és nyugati vízellátói hálózatot, tulajdonképpen meg fogjuk teremteni azt, hogy egyforma minőségű víz és nyomás keletkezzen a rendszerünkben. Ez nagyon fontos a számunkra, hiszen ezáltal tudjuk követni annak az energetikai szükségleteit, és akár azt is, hogy csökkentsük a vízveszteséget, ami elég jelentős a számunkra, és anyagi vonzata is van a vállalat részére.”

A kivitelezés mintegy 800 ezer euróból valósul meg. Ez fél millió euróval kevesebb annál az összegnél, mint amennyit az illetékesek eredetileg számoltak.

Maglai Jenő, polgármester, Szabadka: „Ezek a beruházások vitális jelentőségűek a város szennyvíz-, illetve vízhálózat kiépítésére vonatkozóan. Hiszen reálisan harminc vagy negyven év után vannak újra ekkora nagy értékű beruházások Szabadkán, mint amik az idén fognak elkezdődni.”

A városi vízvezeték-hálózat kelet-nyugat irányú gerincvezetékének és a Lošinj utcai vezetéknek a kiépítése idén júniusban kezdődik. A munkálatok vélhetően egy évig tartanak majd.

A Vízművek munkatársai elmondták, hogy a munkálatok ideje alatt a lakosok nem fognak zavart érezni a vízellátásában. Az illetékesek szerint az összekötő gerincvezeték kiépítése stabilizálni fogja Szabadka vízellátását. Királyhalmon a lakosság mindössze negyven százaléka csatlakozott a városi vízvezetékhez. Ennek az egyik oka, hogy főként a település központjában van kiépítve a csatornahálózat.

Katona Róbert, a királyhalmi közgyűlés elnöke: „A másik dolog az, hogy mondjuk úgy, relatív borsos ára is van ennek a bekötésnek. A harmadik dolog, pedig talán az, hogy itt nálunk Királyhalmon a legalizálás nem éppen abban a folyamatban van, ahol kellene, hogy legyen. Nagyon sok ház még nincs legalizálva. A vízműveknek az a feltétel, hogy a ház engedéllyel rendelkezzen.”

Királyhalmon sokan döntöttek úgy, hogy saját kutat fúratnak, ezzel remélve azt, hogy olcsóbban jutnak vízhez. Kozma György évtizedek óta foglalkozik kútfúrással. „Van, ahol belefolyik ezekbe a negyven méteres kutakba a talajvíz, és akkor az szennyezi. A minőséggel mostanában meg a kétezres évek óta, mint amikor volt az a nagy vizesség, akkor gond volt vele. Hónapokig nem ittuk a vizet, hanem forraltuk, és úgy tudtuk meginni.”

Királyhalmon hamarosan üzembe helyezik a 2012-ben átadott víztisztítót. Ez azt eredményezné, hogy a helyi lakosok végre tiszta városi vízhez jutnának.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír