Ugrás a tartalomra

Sok dolog büszkeséggel tölt el

Leginkább a szövetkezeti otthon és színházterem visszaszerzésének örülök – Beszélgetés a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnökével

Újratelepítésének 244. évfordulóját ünnepli az idén Kishegyes. A falunapi ünnepségek közeledtével Ifj. Juhász Bálintot, a helyi közösség tanácsának elnökét az elmúlt négy év értékelésére kértük.

Az idén lejár a mandátuma a helyi közösség tanácsának élén, ezért kérem, hogy értékelje az utóbbi négy évet!

– Az elmúlt négy évet nagyon nehéz röviden összegezni, sok egyéni és közösségi sikert tudhat Kishegyes maga mögött. Ha csak az elmúlt pár év kitüntetettjeire gondolok (díszpolgárok, tiszteletbeli polgárok és köszönő oklevelek tulajdonosai), akkor számos kiadott könyv, szakmai elismerés, versenyben elért siker jut az eszembe. Büszkék lehetünk arra, hogy az általános iskolánk az ország legjobb iskolái közé került, s az idei évtől tehetségpontként tartják számon.

Büszkék lehetünk a tűzoltóinkra, íjászainkra, cserkészeinkre, a Női Fórum és a Fejlesztési Társulás kezdeményezéseire, a Dombos Fest csapatára, a művelődési egyesület táncosaira és népdalénekeseire, az iskola szavalóira, a Hegyesi LiteraTúra, azon belül a Csépe-emléknap szervezőire, a Szó Beszéd helyi lap csapatára. S a felsorolás nem is teljes. Örülök neki, hogy a lehetőségeinkhez mérten mindenkinek segíteni tudtunk. Az elmúlt időszakban önerőből is tudtunk utcákat és járdákat betonozni, amíg voltak pályázati források, sikerült utcákat aszfaltozni, fel tudtuk újítani a vízvezeték-hálózat egy részét, a Híd utcai kutat kifúrattuk, s már csak a felszerelése és a kútház felépítése maradt hátra, nekifogtunk a határutak rendezésének.

Nekiláttunk a Welker-tó és környékének a rendezésének. S ha itt tartunk, láthatjuk, hogy mennyi a tennivalónk még. Sikeres európai uniós projektet is megvalósítottunk, amelyből a helyi közösség tetőterét újítottuk fel. Nagyon fontos eredményünk, hogy első- és másodfokon is megnyertük a színházért és a szövetkezeti otthonért folytatott pert. Lehetőségünk volt az elmúlt időszakban is a civil szervezetek számára biztosítani az ingyenes könyvelést, és ajándékutalvánnyal segítjük az újszülöttek családjait is.

Mi az, amire különösen büszke, és mi az, amit szívesen elfeledne?

– Személy szerint a legnagyobb büszkeséggel az tölt el, hogy visszaszereztük a falunknak a színháztermet és a szövetkezeti otthont. Két év alatt jogerős ítéletet kaptunk, azóta a kataszter is átkönyvelte az épületeket, s mi hivatalosan is birtokba vettük azokat. Büszkeséggel tölt el, hogy a korábban felújított Tűzoltóotthon igazi közösségi térként működik, belakták a szervezetek és a falubeliek. Semmit sem felednék el, nagy hiba lenne.

De nagyon szomorú a közbiztonság romlása, ennek kapcsán konkrét javaslatokat tettünk, amire még nem kaptunk választ. Nagyon sajnálom, hogy településünk egy részére a korábban tapasztalható összefogás és együttműködés helyett a széthúzás és irigység a jellemző.
Mit tart a következő időszak legfontosabb feladatának?– Nagyon fontosnak tartom a Híd utcai kút befejezését, a múlt év végén nyertünk pályázati pénzt a munkálatok folytatására, de sajnos az új önkormányzat a mai napig nem írta ki a szükséges közbeszerzési eljárást. Fontos a víz minőségének a javítása, ezt pedig az elöregedett hálózat cseréjével tudjuk biztosítani, a tavasszal több helyen indulnak munkálatok.

Ugyanakkor szeretném megtudni az új önkormányzattól és a belügytől, hogy elfogadhatónak tartják-e az elképzelésünket a közbiztonság javítására, miszerint javasoljuk a mezőőrszolgálat kiszélesítését, valamint köztéri kamerák elhelyezését.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.I.
Többi hír