Ugrás a tartalomra

A Róka-tanya ad otthont a XVI. Ifjúsági Etno Tábornak

Egy tábor az ifjúság számára
Szerdán kezdődött és vasárnapig tart a XVI. Ifjúsági Etno Tábor a hajdújárási Róka-tanyán. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezi. Emellett a tábor immár második alkalommal ad otthont a II. Alteretno fesztiválnak, amelyet pénteken és szombaton tartanak. A Ludasi-tó partján táborozó fiatalok számos szórakoztató és hagyományőrző programban vehetnek részt.
– A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ egy újvidéki székhelyű civil szervezet, amely az ifjúság számára szervez programokat. Tartunk ifjúsági bálokat, képzéseket, mi szervezzük a magyar középiskolások közös ballagási ünnepségét. Kiemelt programunk az Ifjúsági Etno Tábor, amelyre azért vagyunk büszkék, mert ez egy egyedülálló rendezvény Vajdaságban, hiszen az ifjúság számára nem szerveznek hasonló jellegű táborokat. A tábornak immár harmadik éve a Róka-tanya ad otthont. Ezzel a helyszínnel nagyon meg vagyunk elégedve, hiszen egy nagyon szép környezetről van szó a tó közvetlen közelében. A szép környezet mellett az is fontos szempont, hogy bár tanyáról van szó, mégis minden feltétel adott egy ifjúsági tábor megrendezésére. Például a tanyán internet-hozzáférés is van a táborlakók számára, ami a mai ifjúság számára szinte létszükséglet – magyarázta Erdődi Edvina, a tábor fő szervezője.
Szerdán mintegy nyolcvan fiatal érkezett szerte Vajdaságból, és sátraikkal birtokukba vették a Róka-tanyát. Este a fiatalok csapatokba szerveződtek és egy kvízversenyen mérték össze tudásukat, amelyen harminc kérdésből álló feladvánnyal kellett megbirkózniuk, majd zeneszámokat kellett felismerniük és megmondaniuk a szám címét és előadóját. Csütörtök este a Beugró nevezetű játékkal ismerkedhettek meg a táborozók. A Róka-tanyán azonban nem csak este zajlik az élet. Nappal a táborban foglalkozásokat tartanak, amelyeken a táborlakók régi mesterségeket sajátíthatnak el. Ezeknek a programoknak legfőbb célja a hagyományőrzés népszerűsítése a fiatalok között.
– Több visszatérő foglalkozásunk is van, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a táborlakók körében, ilyenek az üvegfestés, selyemszalagvarrás, a nemezelés, az agyagozás és a kosárfonás. A lányok közkedvelt foglalkozása a gyurmaékszer-készítés, ezt idén is ki lehet próbálni. Ezek mellett két új foglalkozást is bevezettünk, ez a bőrműveskedés, tehát bőrből lehet karkötőt, hajcsatot és egyéb kiegészítőket készíteni, illetve a gyékényfonás, amely egy nagyon régi hagyomány. Ez utóbbi foglalkozás a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának szakmai partnerségével valósult meg – ismertette a foglalkozásokat Erdődi Edvina.
– Bajsáról érkeztem. Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének vagyok a tagja. A tábor szervezőitől kaptuk a meghívást, hogy kihalófélben lévő kézműves mesterségeket tanítsunk a táborlakók számára. Én gyékénysodrást, -varrást és -pödrést tanítok. Ez is egy kihalófélben lévő szakma, érdekes azonban, hogy egyre nagyobb a kereslet a természetes anyagok iránt, így a gyékényből készült tárgyak, például szakajtók, alátétek vagy lábtörlők iránt. A csütörtöki nap is arról szól, hogy alátéteket készítünk a gyerekekkel. Ezek a legegyszerűbb dolgok, amelyek gyékényből elkészíthetőek. A gyerekek nagyon szorgalmasan kezdtek hozzá a munkához – nyilatkozta lapunknak Szuhankó Sándor, a tábor egyik oktatója.
– Először vagyok itt a táborban. Rádióban hallottam a táborról, de az ismerőseim is meséltek róla. Ezért a barátnőmmel úgy gondoltuk, hogy ez egy jó közös program lenne számunkra, egy kicsit kimozdulhatunk és kiszabadulunk a hétköznapi mókuskerékből. Az első nap az üvegfestést próbáltam ki. Egy igen különleges technika, nagyon érdekesnek találtam. Még soha nem próbáltam korábban üveglapon festeni. Csütörtökön délelőtt a szalagvarrás fortélyaival ismerkedtem meg, délután pedig úgy gondoltam, hogy kipróbálom a nemezelést. Most éppen egy övtáskát készítek, ami egy szép emlék lesz a táborról – mondta Mácsai Noémi, aki nemezelés közben osztotta meg élményeit lapunk számára.
Pénteken kezdődött a táborban az Alteretno fesztivál, amelyet tavaly a tábor tizenöt éves jubileumán álmodtak meg a szervezők. Ezen a napon a leglátogatottabb az Etno Tábor.
– A pénteki nap a fesztivál első napja, egy családi nap a táborban. Ekkor gyermekeket és családokat is fogadunk a Róka-tanyán, hiszen az a célunk, hogy az Etno Tábor egy olyan közösségi rendezvény legyen, amelyet sokan látogatnak. Ezen a napon lehet kürtőskalácsot készíteni, amely sütemény nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében. Ezenkívül lehet lovagolni és ki lehet próbálni az íjászkodást. A tábor is bizonyítja, ami a civil szervezetünk meggyőződése is egyben, hogy igenis sok rendezvény van Vajdaság területén, amely az ifjúságot szólítja meg. Nem szabad teret engedni a pesszimizmusnak, és azt mondani, hogy nincsenek programok, mert vannak, csak szét kell nézni – mondta Erdődi Edvina, és hozzátette, hogy már az ötödik Etno Tábort szervezi, így tapasztalatból tudja, hogy a táborban életre szóló barátságok, sőt szerelmek és házasságok születtek.
Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. P. D. (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír