Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A VMSZ nyitott párt lesz

A vajdasági magyarság egzisztenciális és szociális helyzetének megoldása, a Magyar Nemzeti Tanács működésének stabilizálása és a programok újrahangolása, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség nyitása a szakértők felé, a párbeszéd kialakítása a társadalommal. Pásztor István, egyetlen elnökjelöltként ezeket a célkitűzéseket fogalmazta meg programbeszédében. A VMSZ első embere ismételten aláhúzta: a céljai elérése érdekében a magyar pártnak továbbra is önállóan kell politizálnia.

Az elvándorlás és a rossz gazdasági helyzet szinte napról-napra meghatározza a vajdasági magyar közbeszédet. A szociális gondokra és a gazdaságfejlesztésre kész tervvel rendelkezik a Vajdasági Magyar Szövetség. A magyar párt két évvel ezelőtt kezdett hozzá a gazdasági és térségfejlesztési programhoz. Pásztor István programbeszédében hangsúlyozta: jelentősen megnőttek az anyaországi források, ebből fogják támogatni a vajdasági magyarokat gazdasági téren. Elkészült az erre vonatkozó pontos akcióterv. Létrehozzák majd a Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központot. „Létre szeretnénk hozni egy olyan alapot, amelyből vissza nem térítendő pénzek juttathatók szabványosításra, marketingre és kommunikációs tevékenységre, szeretnénk létrehozni egy pénzalapot a természeti erőforrások megtartására, magyarul mondva egy olyan alapot, amelyből földalapot tudunk létrehozni, emellett a mezőgazdaság vonatkozásában, a termelők intergrációjának támogatását szeretnénk segíteni, a turizmus vonatkozásában turisztikai tartalmak fejlesztését, kapacitások fejlesztését, együttműködések támogatását és sok minden egyéb mást.”

Pásztor István beszédében kitért a Magyar Nemzeti Tanács körüli vitákra. Azt mondta, napokon belül meg kell, hogy kezdődjön a szakértői konzultáció, és az MNT nem cél, hanem eszköz. Nem mindegy, milyen hatékonysággal bír kisebbségi önkormányzatunk. „Fontosnak tartom, hogy minél hamarabb az MNT konstituálása, kialakulása befejeződik, hogy azok a szakértői és konzultatív testületek és egyéb más működési formák, amik a választás előkészítésében megfogalmazásra kerültek, jöjjenek létre. Életbevágóan fontosnak tartom, hogy napokon, heteken belül a finomhangolás fejeződjön be.”

Nyitott pártként képzeli el a Vajdasági Magyar Szövetséget Pásztor István. A VMSZ elnöke elnökjelölti programbeszédében azt mondta: a nyomásgyakorlást nem tűrik el, de kész lesz a párbeszédre mindenkivel. „Az elkövetkező négy évben én a Vajdasági Magyar Szövetséget nyitott pártként élem meg. Egy olyan nyitott pártnak, amelyik nyitott azok számára, akik a sorainkba szeretnének lépni. Nyitott azok számára is, akik nem kívánnak pártpolitikai tagságot létrehozni, de velünk együttműködve, közösen iparkodnak megfogalmazni az előttünk tornyosuló feladatokra a lehetséges válaszokat, a legjobbakat keresve.”

Egeresi Sándor VMSZ-es tartományi frakcióvezető az elvándorlásról szólva azt mondta, ha nem lépünk, évtizedeken belül jelentős fogyásnak indulhat a vajdasági magyarság. A gazdasági erősítésével el kell érni, hogy a fiatalok itthon maradjanak. Akik pedig elmentek, azok visszajöjjenek. „Azonnali cselekvésre van szükség, szükség van mindenkire, aki tud és akar tenni megmaradásunkért.”

Józsa László, a VMSZ elnökségi tagja az elnökjelölti programmal kapcsolatban elmondta, voltak viták a VMSZ-ben, de a párt konszolidálódott a közgyűlésig. „Ez az a pont, ahol a kesergéssel fel kell hagyni, és hinni abban, hogy a felvázoltak a realitást képezik. Nekem ez a másik olyan hangsúly a közösségépítő szellemiség rehabilitációján túlmenően, amely borzasztóan fontos, amely mellett úgy gondolom érdemes egyénileg is hitet tenni.”

Pásztor István továbbra is kitart amellett, hogy a VMSZ magyar regionális párt kell, hogy legyen, amely nem kizárólagos. Működésében helyet kell, hogy biztosítson az ideológiában különböző embereknek és közös nevezőt kell, hogy találjon velük. Pásztor hangsúlyozta: a VMSZ-nek polgári pártnak kell lennie, amely képes egy asztalhoz ültetni a vajdasági magyar politikai palettán lévő pártok képviselőit és szót tudjon érteni velük. Pásztor programbeszédében azt is mondta, hogy a magyar párt számára továbbra is az önálló politizálás az irányadó. Soha nem volt ambíciójuk, hogy más végezze el a munkát helyettük. A VMSZ elnöke beszélt a tartományi és a köztársasági politikai helyzetről. Azt mondta: elkötelezettek a vajdasági autonómia mellett, de azt a VMSZ önerőből nem tudja véghez vinni, ezért fontos a partnerkapcsolatok kialakítása Újvidéken és Belgrádban is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír