Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Koszovó után Vajdaság státuszát kell rendezni!

A koszovói kérdés megoldási lehetőségeiről tárgyalt Pásztor István, a tartományi parlament elnöke Brüsszelben Jelko Kacinnal, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével. A megbeszélésen ezenkívül szó esett Vajdaság Szerbián belüli státuszáról is. 

Pásztor Istvánt – saját bevallása szerint – régi barátság köti Jelko Kacinhoz, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjéhez. Brüsszeli találkozójuknak Koszovó kérdése adott aktualitást, mivel úgy tűnik, ezen áll vagy bukik Szerbia uniós jövője. Az elmúlt időszak fejleményei azonban mindenképp reménykedésre adnak okot.

„Ennek a kérdésnek a megoldásával Szerbia abba a helyzetbe hozza önmagát, hogy egy gyorsuló pályára tud helyezkedni, és megpróbálhatja európai forrásokból, és egyéb más lehetőségekből ledolgozni legalább egy részét annak a lemaradásnak, amiket az elmúlt években, évtizedekben önmagának okozott” – fogalmazott Pásztor István.

Pásztor István: Koszovó után Vajdaság státuszát kell rendezni!

A megbeszélés másik, érintőleges témája Vajdaság státusza volt. Pásztor István kiemelte, hogy Koszovó kérdésének megoldása után nagy erőt kell fordítani Vajdaság helyzetének rendezésére. A tartomány hatásköreinek növelése felé kéne elmozdulni.

„Ez nem destabilizációs jellegű. A decentralizáció az nem destabilizációt jelent, hanem a belső tartalékoknak, a belső erők  elszabadítását önmagunk fejlesztése és fejlődése érdekében” – mondta a politikus.

Pásztor István a nap során találkozik Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztossal is.

Ezt követően részt vesz a Duna menti Városok és Régiók Tanácsának soros ülésén.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír