Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: Közép- és Dél-Szerbiában laknak az MM támogatói

A VMSZ felháborodással vette tudomásul, hol jutott aláírásainak harminc százalékához az MM-VMDK koalíciója

Miután a Magyar Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Horvátok Demokratikus Közössége átadta pénteken a köztársasági választási jelöltlistát, a Köztársasági Választási Bizottság megállapította, hogy a lista nem rendelkezik elegendő támogatói aláírással, azaz 10 ezer aláírással. A támogatói aláírásokba való betekintést követően a Vajdasági Magyar Szövetség felháborodással vette tudomásul, hogy a magát vajdasági magyar alternatívaként hirdető pártok Szerbia mely részeiben jutottak a meglévő aláírásokhoz. Lapunknak nyilatkozva Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje és eddigi frakcióvezetője elmondta, hogy a Magyar mozgalom nevet is tartalmazó valójában VMDK-HDK lista 9 821 érvényes támogatói aláírással rendelkezik.

– Bebizonyosodott, hogy amikor a VMSZ tisztségviselői az elmúlt napokban és hetekben arról beszéltek, hogy a miénk az egyedüli magyar lista a köztársasági választásokon, az megfelelt a valóságnak. A lista, amely mögé az MM bújt, 179 aláírással kevesebbel rendelkezik, mint amennyi szükséges. Ennél érdekesebb, hogy 310 olyan polgár írt alá, aki nem is szerepel a választói névjegyzékben, 268 olyan személy, aki korábban másik listát is támogatott. Az igazi pikantériája a dolognak, ami alátámasztja, hogy nem egy magyar listáról van szó az az, hogy nagyjából háromezer aláírás származik olyan polgároktól, akiknek az állandó lakhelye Kraljevóban, Ćupriján, Loznicán, Zaječarban, Borban, Majdanpekon, Šabacon, Bujanovacban, Kragujevacon, Valjevóban vagy Bajina Baštán van. Mintegy hatvan aláírás származik Ilić vezetéknevű, ötven Janković, százötven Jovanović és száz Petrović vezetéknevű személytől. Ez azt jelenti, hogy a támogató aláírások mintegy harminc százaléka nem magyaroktól és horvátoktól származik, hiszen ezek közül egyik nemzetiség tagjai sem élnek az imént felsorolt településeken a legutóbbi népszámlálás adatai alapján – húzta alá Pásztor Bálint.

A mozgalom mellé felsorakozott listának most két napja lesz arra, hogy pótolja a hiányzó aláírásokat, Pásztor szerint arra „elméleti esélyek sincsenek, hogy Vajdaság magyarlakta önkormányzatában ennyit összegyűjtsenek”. Kijelentette, hogy a VMSZ éberen figyeli majd, hol fogják az újabb aláírásokat gyűjteni és hogy ebben segíteni fog-e nekik a Demokrata Párt is, „ahogyan azt az elmúlt hetekben is tette”.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen