Ugrás a tartalomra

Önkormányzati képviselőket választottak Kúlán

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közös listán indult. A 37 képviselői helyből együtt 26-ot szereztek.

Huszonhat képviselői helyet szerzett a kúlai előrehozott önkormányzati választáson a Szerb Haladó Párt és a VMSZ közösen állított listája, amely az Aleksandar Vučić - Mert szeretjük Kúlát elnevezéssel indult vasárnap. A 37 tagú községi képviselő-testületbe a négy induló VMSZ-es jelöltből ketten jutottak be, Valka Károly és Goga Zsolt személyében. A haladók 24 helyet szereztek. A részvételi arány 49,72 százalék volt. A kúlai önkormányzati választások rendbontás nélkül zajlottak.

Az Aleksandar Vučić - Mert szeretjük Kúlát lista, amelyen az SZHP és a VMSZ közösen indult, a szavazatok 61,78 százalékát nyerte el. Az új önkormányzati vezetés folytatni szeretné a megkezdett fejlesztéseket a községben. A többi között egy új nyitott és fedett medencés sportközpont kiépítése, valamint a Verbász-Kúla-Zombor kerülőút kiépítése élvez prioritást. Damjan Miljanić, képviselő, SZHP: „A Szerb Haladó Párt történelmi eredményt ért el Kúlán. Külön örömömre szolgál és büszke vagyok rá, hogy a lakosság felismerte mindazt, ami megvalósult, és támogatják a terveinket Kúla község fejlesztését illetően.”

A 2020-ban 250 éves fennállását ünneplő Szent György katolikus templom felújítása, a Népkör felújításának a befejezése, a magyar nyelvű oktatás megtartása a kúlai magyarság célkitűzése a közeljövőben - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai elnöke. Az önkormányzati vezetés részeként lehetőség nyílik a magyarság, a kultúra és az oktatás megtartására. „Mondhatjuk azt, hogy jobbak voltak az eredmények, mint azokon a helyeken, ahol kevesebben vagyunk magyarok. Ennek az az értelme, és ez azért jó, mert az emberek megértették, hogy miért akarunk közösen menni. Nem azért, mert félünk a megmérettetéstől, hanem arra törekedtünk, hogy közösen próbáljuk megoldani a magyarok problémáit.”

 A Szerbiai Szocialista Párt - Ivica Dačić lista 5 helyet szerzett a vasárnapi előrehozott önkormányzati választáson Kúlán. Arról, hogy ki lesz Kúla új polgármestere, az új összetételű községi képviselő-testület dönt majd.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen