Ugrás a tartalomra

„Okunk van bizakodóan tekinteni a jövőbe”

Megtartották a Vajdasági Magyar Szövetség Szent István-napi rendezvényét

A Vajdasági Magyar Szövetség hagyományosan Palicson rendezi meg Szent István-napi rendezvényét. Az immár huszonharmadik alkalommal megtartott eseményre szombaton került sor.

A programsorozat a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban vette kezdetét, ahol Dr. Márfy Gyula veszprémi érsek celebrált ünnepi szentmisét. 

 

A program a Szabadkai Fúvószenekar koncertjével folytatódott a palicsi Vigadónál, ahol ezt követően ökumenikus kenyéráldásra került sor. Az újkenyeret a történelmi egyházak képviselői áldották meg, a katolikus egyház képviseletében Dr. Márfy Gyula és Verebélyi Árpád főesperes, a református egyház részéről Orosz Attila bácskai református esperes, míg az evangélikus egyház nevében Dolinszky Gábor püspökhelyettes.

Ezt követően Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának miniszterhelyettese szólt az egybegyűltekhez. A miniszterhelyettes arra emlékeztetett, hogy születésnapot ünnepelni mindig felemelő érzés, hisz általa magát az életet ünnepeljük, és ez igaz akkor is, amikor egy állam, esetünkben a magyar állam születését ünnepeljük.

– Mily nagy okunk van az örömre ma, amikor itt Vajdaságban több ezren, országszerte több millióan közösen ünnepeljük Magyarországot, amely az idei esztendőben nem kevesebb, mint 1019-dik életévébe lép – fogalmazott Magyar Levente. – Megállapíthatjuk, hogy nemzedékek óta nem volt oly kedvező a csillagállás a magyar nemzet égboltján, mint éppen ma, több mint ezer évvel az államalapítás, és kereken száz évvel szétszakíttatásunk után. Bizony el kellett telnie száz hosszú és keserve esztendőnek, hogy újra legyen okunk bizakodóan a jövőbe tekintenünk – mondta a miniszterhelyettes.

Magyar Levente után Pásztor István, a VMSZ elnöke mondta el ünnepi beszédét, amelyben szót ejtett számos a kontinensünket, a magyarságot és azon belül a vajdasági magyarságot érintő kérdésről, többek között a migrációs válságról, az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokról, ugyanakkor emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a közeljövőben két újabb választásra is sor kerül, ez év novemberében Szerbiában nemzeti tanácsi választásokat tartanak, míg 2019-ben európai parlamenti választásokra kerül sor. Szent Istvánról szólva hangsúlyozta:

– Az erős kezű, államot létrehozó és irányító politikusban, amikor az intelmeit írta, nyilvánvalóan nem merült fel, hogy mások döntik majd el, kik legyenek az ország vendégei. Ugyanis nem azért alapított államot, hogy másoknak engedje át bármely, a nemzetet érintő döntés jogát. Államalapító királyunk ünnepének ma az a legfontosabb üzenete, hogy összességében és egészében szemlélve szent királyunk teljesítményét és nagyságát, a ránk rótt feladatokat, legyünk hűek hozzá és legyünk hűek ahhoz az egyetlen lehetséges politikához, ami évezrede képes volt megtartani bennünket – mondta Pásztor.

Az ünnepi beszédeket követően Pásztor István és Magyar Levente megszegte az újkenyeret.

A rendezvénysorozat, amely alatt kirakodóvásár várta a Vajdaság minden részéből érkező vendégeket, népünnepéllyel zárult, amelyhez a talpalávalót az Eridanus zenekar szolgáltatta.

 
 
Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír