Ugrás a tartalomra

Odaadó munka eredménye

Az Európai Régiók Közgyűlése elismerően vélekedik Vajdaságról

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Damir Zobenica alelnök is részt vett az Európai Régiók Közgyűlésének (AER), valamint a szervezet végrehajtó testületének lillehammeri ülésszakán.

Elfogadták az AER új statútumát és a szervezet munkatestületeinek tevékenységéről szóló jelentéseket, emellett a kétnapos norvégiai ülésezésen szó volt a régióknak az összeurópai és a globális politika alakításában betöltött szerepéről és a régiók együttműködésének előnyeiről, különös tekintettel arra, hogy ezek a térségek a közös tulajdonságaik és szükségleteik alapján könnyebben érvényesíthetik érdekeiket.

A parlament sajtóirodájának közleménye szerint Pásztor István tartományi házelnök úgy értékelte, hogy Vajdaság AT, mint az AER régi tagja, nagy tekintélyt élvez a szervezeten belül, e tekintély mögött azonban komoly és odaadó munka húzódik meg: a közös projektumokban való részvétel, nemzetközi konferenciák megszervezése stb.

– A tartomány politikájának egyik alappillére a régióközi együttműködés. Az Európai Régiók Közgyűlésében való jelenlétének köszönhetően Vajdaság előtt sok ajtó kitárult, olyan régiókkal nyílt alkalmunk az együttműködésre, melyekről nem is feltételeztük, hogy érdeklődnek a velünk való közös munkálkodás iránt.

Igyekszünk a legjobb arcunkat megmutatni és úgy hatni a döntések meghozatalára, hogy azok a mi szükségleteinkkel is összhangban legyenek, s hogy végül az együttműködés révén bizonyos kedvezményekhez jussunk, melyeket majd polgáraink is megtapasztalhatnak – emelte ki Pásztor István.

Damir Zobenica, aki az AER alelnöki tisztségét is betölti, azt mondta, hogy az idei ülésszak egyik legkomolyabb véleménycseréje az Európai Unió gazdasági, szociális és területi kohéziójának erősítése kapcsán alakult ki.– A kulcsfontosságú területekbe, pl. a klímaváltozás féken tartásába, az energiaiparba, a közlekedésbe, a kutatásokba és újításokba, a kisvállalatokba, az oktatásba és a szociális inklúzióba való beruházások módjáról tárgyaltunk. Ezek olyan szektorok, melyekre uniós tagjelöltként komolyan oda kell figyelnünk. 

Az információgyűjtéssel, a fejlettebb régiók tapasztalatának megismerésével felgyorsíthatjuk az ország európai közeledését – mondta Zobenica.

A tartományi képviselőház elnöke és alelnöke megelégedéssel nyugtázta, hogy az AER támogatásával szeptember 25-e és 27-e között Vajdaság parlamentjének szervezésében tartják meg az első regionális üzleti fórumot. Arra kérték fel a régiók képviselőit, hogy a tanácskozáson való részvételre buzdítsák gazdasági kamaráik, fejlesztési ügynökségeik, beruházási alapjaik vezetőit.

Az AER Európa legnagyobb független régióhálózata. 1985-ben alapították, és 30 országból több mint 150 tagot tömörít, beleértve 15 nemzetközi szervezetet is. Vajdaság 2002 óta teljes jogú tagja.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó