Ugrás a tartalomra

Nikolić: Lehetséges az „EU is, Oroszország is” elve

Az elmúlt egy évben Szerbia bebizonyította, hogy lehetséges egy időben jó kapcsolatokat építeni Oroszországgal és eközben az európai uniós csatlakozáson dolgozni – mondta szerdán Tomislav Nikolić szerb államfő.

Szavai szerint Szerbia és Oroszország stratégiai partnerségéről szóló nyilatkozat megkötése hatalmas lépés a két ország bilaterális kapcsolatai terén, a dokumentum által ugyanis az együttműködés lehetőségei szinte határtalanok lesznek.

Hozzátette, hogy Szerbia és Oroszország biztonsági együttműködése nyílt és világos.

Az államfő ismételten kihangsúlyozta Szerbia katonai semlegességének álláspontját, valamint az ország globális katonai szövetségekből való távolmaradásának fontosságát.

Mint megjegyezte, ennek köszönhetően kaphatott Szerbia megfigyelői státuszt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) parlamentjében. Mindez azért is fontos, mert korábban a NATO-ban volt hasonló státusza, tette hozzá az államfő, majd újfent meghívta Szerbiába Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vegyen részt decemberben a Déli Áramlat földgázvezeték munkálatainak ünnepélyes kezdetén.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Beta
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen