Ugrás a tartalomra

A nemzetek közötti viszonyokról tanácskoztak Topolyán

A nemzetek közötti viszonyok jók a vajdasági önkormányzatokban – állapították meg egy kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Topolyán szervezett meg a tartományi önkormányzatokkal és a nemzeti kisebbségek jogaival foglalkozó tartományi titkárság. A községben élő nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó tanácsok feladatkörét bővíteni kell.

Az önkormányzatok többségében van nemzetek közti viszonyokkal foglalkozó tanács, de mivel az utóbbi időben nem történnek bejelentések atrocitásokról, ezek a tanácsok nem aktívak.

A házigazda Topolyán kívül Kishegyes, Ada, Zombor, Apatin, Zenta, Kúla, Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Nagykikinda, Csóka és Szabadka képviselői vettek részt a tanácskozáson.

Nacsa István, községi tanácsnok, Ada: „A nemzetek közötti viszonyok megfelelőek, jók és szeretnénk, ha ez így is maradna, természetesen az ilyen testületekre szükség van, hogyha netalántán előadódna valamilyen probléma, akkor mindjárt azt orvosolni lehessen.”

A nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó tanácsok a 90-es években alakultak meg a nemzeti alapon történő incidensek feltárása érdekében.

Egesresi Sándor, segédtitkár, Tartományi Nemzetközi Kapcsolatok, Régiófejlesztési és Helyi Önkormányzati Titkárság: „A nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó bizottságok elsősorban annak idején azért alakultak, ha ne adj’ isten incidens történik egy településen vagy községben, akkor ezek összeülnek és elítélik azt, igaz, ez volt az első fontos szerepe, viszont azóta az idők változtak, a helyzet javult és javul, és ennek függvényében tartalmakkal kell feltölteni ezeknek a bizottságoknak a munkáját.”

A kormány múlt év márciusában elfogadott egy cselekvési tervet, amelynek része a tanácsok helyzete és szerepe.

Szakállas Zsolt, segédtitkár, Tartományi Oktatásügyi, Közigazgatási, Jogalkotási és Nemzeti Közösségi Titkárság: „Ez a cselekvési terv, amely a nemzeti kisebbségek jogait szavatolja gyakorlatilag, a 23. tárgyalófejezet keretein belül került elfogadásra és mielőtt Szerbia csatlakozna az Európai Unióhoz, ahhoz a 23. fejezetet is le kell zárni, és addig a cselekvési terv minden egyes részét meg kell valósítani.”

Ezek a tanácsok helyi szinten működnek, ilyen téren helyszíni képet tudnak nyújtani a tartomány felé. Szorgalmazzák az együttműködést a nemzeti tanácsokkal is, valamint a megelőzés, az oktatás területén is kifejtik tevékenységüket.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír