Ugrás a tartalomra

Nemzetek Közösségének Tanácsa alakul a vajdasági parlament keretében

Hétmilliárd dinárt fektet a Vajdasági Fejlesztési Alapba a tartomány – erről is döntöttek a vajdasági parlament mai ülésén.

Döntés született továbbá három vajdasági közvállalat tevékenységének és működésének összehangolásáról. Az ellenzék kifogásolta, hogy a vajdasági közbiztonság kérdése nem szerepel napirenden.

A tartomány 7 milliárd dinárt fektet a Vajdasági Fejlesztési Alapba értékpapírok formájában. Erről tegnap döntött a tartományi Költségvetési és Pénzügyi Bizottság, most a parlament is elfogadta.

A Szerb Radikális Párt képviselői elégedetlenek a Vajdasági Fejlesztési Alap körüli tevékenységgel – mondja a párt tartományi képviselője, Marijana Četojević. „Amit el szeretnének takarni, és a szőnyeg alá söpörni, az a Vajdasági Fejlesztési Bank csődje.”

A képviselők döntöttek arról is, hogy megalakítják a parlament keretében működő Nemzetek Közösségének Tanácsát, amelynek az lesz a feladata, hogy a nyelvhasználattal, a kultúrával és az oktatással foglalkozzon. Pelt Ilona, tartományi parlamenti képviselőt is beválasztották ebbe a tanácsba.

„Ez a tanács 30 tagból áll: 15 tagot választanak a többségi nemzetből, illetve 15 tag van a kisebbségi nemzetiségekből.”

A Vajdaság Vizei, a Vajdaság Erdei és a Vajdasági Urbanisztikai Közvállalat működését és tevékenységét összehangolták a közvállalatokról szóló, tavaly decemberben elfogadott köztársasági törvénnyel.

Az ellenzék, közöttük Branislav Ristivojević, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője azt kifogásolta, hogy a tartományi parlament ülésén nem szerepel napirendi pontként a vajdasági közbiztonsági kérdés. „Kinek, ha nem a tartományi parlamentnek kell vitáznia a közbiztonsági helyzetről a tartományban?”

Az ülésen döntés született még a Vajdasági Árutartalékok Igazgatóságának, a Vajdasági Pedagógiai Intézet és a Dnevnik Holding vezetőinek, illetve igazgatóinak a felmentéséről és az újak kinevezéséről, illetve az újvidéki Technológiai Kar tanácstagjainak a megválasztásáról.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír