Ugrás a tartalomra

Nehezen boldogulnak, de félnek a kölcsöntől

A USAID tanulmánya szerint a kis- és középvállalkozásoknak kedvezőbb hitelfeltételekre és jelentősen több pénzforrásra van szükségük

Ahhoz, hogy egy ország gazdasága, ugyanakkor a társadalom fejlődni tudjon, kis- és középvállalkozásokra van szüksége. De hogy ki lehessen használni a kis-és középvállalkozások nyújtotta gazdasági lehetőségeket, ahhoz elérhető, kedvező pénzforrásokra van szükségük. Szerbia a 144 állam közül a pénzforrások hozzáférhetőségét figyelembe véve a 104. helyen áll.

Ennek a nem irigylésre méltó helyezésnek az okáról készített a USAID Projektumok a jobb ügyvitelért elnevezéssel tanulmányt, majd kézikönyvet, amelyben tanácsokat fogalmaznak meg Szerbia kormánya felé annak kapcsán, hogyan lehetne a kis- és középvállalkozásokat kedvezőbb helyzetbe hozni. A tanulmány bemutatására, illetve a kis- és középvállalkozások számára vitanapot szerveztek, amire tegnap került sor a szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában.

– Az elmúlt másfél évben azt vizsgáltuk, hogy Szerbiában a kis- és középvállalkozások pénzelésénél milyen gondok merülnek fel. Az elmúlt években nagyon sokszor beszéltünk arról, hogy gondok vannak, de senki nem készített egy komoly felmérést ebben a témában, és azért, hogy feltárja, mi okozza a gondokat, majd rendszerbeli megoldást találjon rájuk. Tapasztalataink szerint a felmerülő problémák sokkal mélyebbek, mint amilyeneknek tűnnek. Vagyis attól kezdve, hogy nem működik kellőképpen a bírósági végzések végrehajtása, egészen addig nyúlnak, hogy Szerbia nem rendelkezik fejlett bankon kívüli pénzügyi szektorral – emelte ki Ana Jolović, a USAID Projektumok a jobb ügyvitelért pénzügyekkel megbízott csapatának vezetője.

A tanulmány szerint a kis- és középvállalkozások 60 százaléka nem használja a formális pénzforrásokat, 5 vállalatból 4 ugyan jelzi a nehézségeit, de nem szeretne formális pénzforrásokhoz folyamodni. Mindössze 11 százalékuk van jelen az egész régióban, 12 százalékuk az ország egész területén. Csupán 3 százalékuk üzletel a környező országokkal, és mindössze 3 százalékuk jutott ki a tágabb értelemben vett külföldi piacra.

– A pénzügyi és gazdasági minisztérium új stratégiát készít a kis- és középvállalkozások számára, éppen ezért a USAID munkatársaihoz csatlakozva az ország területét járjuk, hogy megtudjuk, milyen gondokkal kell ezeknek a vállalkozóknak szembesülniük, hogy az igényeikhez mért stratégiát tudjunk megfogalmazni. Sajnos a pénzforrások hozzáférhetősége, illetve a hitelfeltételek mindig fájó pont volt, nemcsak a szerbiai vállalkozók számára, hanem például az Európai Unióban is állandó probléma ez – emelte ki Katarina Obradović Jovanović, a pénzügyi és gazdasági minisztérium kis- és középvállalkozásokkal megbízott részlegének vezetője.

Hozzátette:

– Már a jövő héten egy új programot indítunk el a vállalkozóink számára, akik munkafelszerelésre vissza nem térítendő eszközökre, illetve kedvező hitelekre pályázhatnak. Vagyis azoknak a kis- és középvállalkozóknak, akik munkafelszerelést szeretnének vásárolni, és a pénzügyminisztériumnál pályáznak, a program szerint 5 százalékos önrésszel kell rendelkezniük. Az ár 25 százalékára vissza nem térítendő eszközöket kapnak, a többi 70 százalékra pedig kedvező feltételek mellett vehetnek fel kölcsönt. A minisztérium ez esetben három bankkal, a Societe General, a Raiffeisen és a ProCredit Bankkal kötött szerződést – mondta, és hozzátette, hogy már hétfőtől lehet a program iránt érdeklődni.

A szabadkai gazdasági kamarában nagy volt az érdeklődés a tanulmány ismertetése és megfogalmazott tanácsok iránt. Mint arra Ivan Vojnić Tunić, a Regionális Gazdasági Kamara főtitkára rámutatott, mindenképpen fontos számukra az ezekben a programokban való részvétel, hiszen mindenekelőtt a munkahelyek létesítése a cél, valamint hogy  a kis- és középvállalkozások könnyebben boldoguljanak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen