Ugrás a tartalomra

Negyedévszázados hagyomány a kenyérünnep Keviben

Jubileumi kenyérszentelő ünnepet tartottak Keviben. A falu legrangosabb rendezvényén megáldották a búzát és az új kenyeret. A felvonulás szervezője a helyi Móra István Művelődési Egyesület.

Magyar nemzeti színű szalaggal kötötték át az új kenyeret Keviben. A kocsisok szépen, egymás mögött sorakoztak. A friss cipóval és a búzakoronával a környező településekre is elhajtottak.

Szabó István, kocsis: „Nagyon jó érzés ez. Minden évben várja az ember az ilyen ünnepeket, falunapokat. Ez már olyan bejáródott dolog a mi részünkről. Azok részéről, akik itt vergődünk a lótartással, fogatokkal. Készülünk a dolgokra.”

 

 

Vasárnap délután már hangoltak a fúvósok. A zenekar tagjai ismert melódiákat játszva várták, hogy visszaérjen a körmenet. Masa Tibor, karnagy, Zentai Fúvószenekar: „Felemelő és örömteli érzés itt játszanunk. Főleg úgy, hogy több éve részesei vagyunk a rendezvénynek. A megnyitó általában a fúvószenekaré.”

A kenyérnekvalót és a cipókat 25. alkalommal szentelik meg a faluban. Mindenki abban bízik, hogy ebből a finom kenyérből mindenkinek egyre több, illetve bőségesen jut majd az asztalra.

 

A Móra István Művelődési Egyesület negyed évszázada egy régi hagyományt elevenített fel. Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „Falunkban szokás volt az aratás után koronát készíteni, és az kenyeret a templomba vinni és megszentelni. Utána pedig az aratóbál.”

A banda zenével fogadta a visszaérkező fogatokat. A népünnepély az éjszakába nyúlt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét