Ugrás a tartalomra

Nagyobb súlyt kell helyezni a gazdasági kapcsolatokra

A szlovák nagykövetet fogadta a tartományi parlament elnöke

 

Vajdaság és a szlovákiai régiók közötti kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeiről tárgyalt tegnap a Tartományi Képviselőházban Pásztor István házelnök Dagmar Repčekovával, Szlovákia belgrádi nagykövetével. Az együttműködés módjainak sorra vételekor külön súlyt helyeztek a már aláírt szerződésekre és az Európai Unió keretén belüli Duna-stratégia kínálta lehetőségekre.

Repčeková és Pásztor egyetértettek abban, hogy Vajdaságot és Szlovákiát az intézményes keretek közötti együttműködés mellett a kulturális hagyaték, a tartomány területén élő számottevő szlovák nemzeti közösség is összekapcsolja.

Ezeket a szálakat erősíteni kell, és a gazdaság területére is minél nagyobb mértékben kell összpontosítani – hangsúlyozták a találkozón.

– A Tartományi Képviselőházban egységes az az álláspont, hogy a regionális együttműködést erősíteni kell, és ápolni kell a hagyományos partneri viszonynak számító régióközi kapcsolatokat.

Ezt az álláspontot minden képviselőcsoport elfogadja, függetlenül attól, hogy más politikai kérdésekben már eltér a véleményük – jelentette ki Pásztor.

Hozzátette, a pozsonyi és a nagyszombati kerülettel már megállapodása van a tartománynak, s ez elsősorban a szlovákiai és az itteni szlovák közösség együttműködésén alapul.

Ezt a megállapodást kellene kiterjeszteni a művelődés, gazdaság, mezőgazdaság és az idegenforgalom területére is – tette hozzá.

Szlovákia támogatja Újvidék jelölését az Európa kulturális fővárosa címre. Kassa 2013-ban megkapta ezt a címet, s közvetlen hasznát látta annak az idegenforgalom terén a 2013 utáni periódusban is – ismertette a tapasztalatokat a nagykövet.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto