Ugrás a tartalomra

Művelődési ház épül Palicson

Az épület alapkövét várhatóan szeptemberben teszik le.

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programnak köszönhetően a palicsi kulturális csoportoknak lehetőségük lesz megfelelő helyszínen tartani a próbákat. Erről írt ma alá szerződést Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere és a belgrádi kivitelező. A projekt Colourful Cooperation néven fut, amelynek összköltsége csaknem 4 millió euró.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően készülhetett el az a tervdokumentáció, amellyel pályázhattak az IPA-projektre. A pénzt a magyar kormány 2012-ben adományozta a Palics Magyar Művelődési Egyesületnek - hangzott el a sajtótájékoztatón. Dobó Márta, közgyűlési elnök, Palics HK: „Aktív kultúrélet zajlik Palicson, nagyon sok csoportunk van. Még többre lenne igény, viszont hely hiányában eddig ezt nem igazán tudtuk megvalósítani. A helyi közösségen kívül nagyon jó kapcsolatot ápol a művelődési egyesület a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolával, illetve a Palics Park Kft-vel is, mert időnként egyik, illetve másik helyszín ad teret a próbáknak.”

A Colourful Cooperation projekt keretében nemcsak a két ország közötti kulturális együttműködés fejlődne, hanem a turizmus is. Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „Az építkezésen túl tartalmakkal is meg fog telni ez a kultúrház. A projekt szerint ötvenet fogunk realizálni. Három nemzetközi fesztivált is megszervezünk, hat kiállítást, három színházi előadást, irodalmi esteket és más helyi jellegű kulturális rendezvényeket.”

Mórahalmon a szerb kulturális központ kiépítése már az év elején elkezdődött. A projekt időtartama 3 év, 2020-ra Palicson felépül a magyar, Mórahalmon pedig a szerb kulturális központ.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV