Ugrás a tartalomra

Munkaerő-piaci intézkedések

Állásbörze és foglalkoztatási fórum volt Magyarkanizsán

Összesen 24 munkaadó, köztük 21 magyarkanizsai és 3 törökkanizsai kínált pénteken különféle munkalehetőségeket a foglalkoztatási szolgálat és az önkormányzat által szervezett állásbörzén a munkanélkülieknek.

A községben 2300 munkanélkülit tartanak nyilván, ezért nem csoda, hogy hatalmas tömeg várakozott a Cnesa bejáratánál, hogy a mozi előcsarnokában felállított standoknál megnézhesse az állásajánlatokat, illetve átadhassa önéletrajzát a munkaadók képviselőinek.

Ugyanitt, az intézmény pinceklubjában fórumot rendezett a Tartományi Foglalkoztatási Szolgálat, Magyarkanizsa önkormányzata, valamint a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézet Aktív munkaerő-piaci intézkedések 2013-ban címmel.

A főként munkaadók képviselőiből álló részvevőket Sarnyai Károly, a Cnesa OMI igazgatója köszöntötte, majd Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester mondott üdvözlőbeszédet. Kiemelte, hogy a fórum célja megoldást találni a munkanélküliség problémájára, és ezt a célt szolgálja a lehetőségek, köztük a pályázati lehetőségek ismertetése is. 

Vladimir Srdić, a Tartományi Foglalkoztatási Szolgálat igazgatója elismerően szólt arról, hogy a magyarkanizsai önkormányzat a tavalyi 4 helyett az idén 8 millió dinárt különített el a községi költségvetésben a foglalkoztatás növelésére. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a munkaadók nem veszik igénybe eléggé a szolgálat szolgáltatásait, és az önfoglalkoztatás sem jelentős a községben.

Ő és Nada Burmazović, a Tartományi Gazdasági, Munkaügyi, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság foglakoztatással megbízott szakmunkatársa ismertették a támogatási formákat.

Juhász Bálint gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenjogúságával foglalkozó tartományi titkárhelyettes elmondta, hogy három pályázatot hirdetett meg a tartományi gazdasági titkárság, összesen 4500 új munkahely megnyitását irányozták elő. Az önkormányzatok arra kapnak pénzügyi támogatást, hogy gyakornoki programok, szakmai gyakorlatok és közmunkaprogramok keretében foglalkoztathatnak fiatal munkanélkülieket.

A már működő cégek 130 ezer dinárt kaphatnak minden új munkahely megnyitására, illetve ha 50 évesnél idősebb munkanélkülit vesznek fel, akkor 150 ezer dinárt. Önfoglalkoztatásra, új cég nyitására az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idén is 160 ezer dinár támogatást ad a tartomány. Október elsejéig nyitott a pályázat, de voltaképpen a keret kimerüléséig tart, ezért a fórum előadói azt javasolták az érdekelteknek, hogy mielőbb nyújtsák be a pályázati dokumentációt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miskolci Magdolna
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen