Ugrás a tartalomra

A múlt áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1848-49-es szabadságharc hőseire, valamint az 1944-es események áldozataira emlékeztek szerda délután Zentán a Felsővárosi temetőben.

A megemlékezés kegyeletadó szentmisével kezdődött, amelyet a Felsővárosi temető kálváriadombján Szeles Oszkár esperes-plébános celebrált. Az eseményen Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere azokról beszélt, akik életüket adták a városért: „Azokra az ártatlan áldozatokra, mártírokra elsősorban, akik az életükkel fizettek azért, hogy a város fejlődjön, megmaradjon. Ennél a két sírnál, közös sírnál, az egyiknél az 1849-es véres gyertyaszentelő áldozatai előtt tisztelgünk, a másiknál pedig az 1944. november 9-én kivégzett magyar áldozatok előtt tisztelgünk, és emlékezünk meg róluk.”

Az ünnepség az emlékhelyeknél folytatódott, ahol a plébános megszentelte az emlékműveket és a sírhelyeket, majd elhelyezték a kegyelet virágait. Menyhárt Attila, szabadkai vezetőkonzul, Magyarország: „Igen hatalmas, felemelő érzés nekünk ezeken az rendezvényeken részt venni, és látni hogy még mindig sokan vannak, akik szívügyüknek érzik, hogy ne felejtsük el, mik történtek a múltban, és ápoljuk az értelmetlen halált halt emberek emlékét, illetve azoknak a katonáknak az emlékét, akik egy értelmetlen háborúban haltak meg.”

A megemlékezésen Menyhárt Attila vezetőkonzul mellett jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és az MNT több tagja, a Zentai Önkormányzat képviselői, valamint a politikai pártok tagjai is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír