Ugrás a tartalomra

Most választ a nemzet

Óbecsén történész, szociológus és politikus beszélt a magyar országgyűlési választások tétjéről és fontosságáról. A Than Emlékházban Decsi István, Pécs alpolgármestere volt a házigazdák vendége.

Száz éve annak, hogy határon túli magyarság lett az elszakított területek lakosságából. Az itt élők sorsa mindig nagyban függött a kormányzati politikától, de a magyar kormány összetételéről most másodszor dönthetnek a határon túliak is.

Szerda Balázs, történész, Óbecse: „Ez az idei egy olyan választás, ahol az összmagyarságot érintő nagyon fontos kérdésekben döntünk, úgyhogy nem csak az állampolgársággal kapott szavazati jogunkból eredő kötelességünk az, hogy éljünk ezzel a jogunkkal és elmenjünk szavazni, hanem bizony a saját sorsunkat és a gyerekeink jövőjét szem előtt tartva is fontos ez.”

A négy évvel ezelőtti választásokhoz képest Vajdaságban több mint a duplája azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vett a magyar Nemzeti Választási Iroda. Kiss Igor, szociológus, Óbecse: „Reméljük, hogy ez a szavazatokban is megmutatkozik. Ebben a folyamatban Belgrádnak is, Budapesten és Szabadkának is nagy szerepe van, ugyanis Belgrád ezt nem akadályozta, Budapest és Szabadka pedig határozottan elősegítette.”

Decsi István, Pécs alpolgármestere szerint sorsdöntő választások előtt állnak a magyarok: „Mind Magyarországon, mind a Kárpát-medencében lehetőségünk lesz-e az elmúlt éveknek az eredményeit, ill. a magyarságunkat, a kultúránkat, a kereszténységünket megőrizni? Bízom abban, hogy önmagában ez az elmúlt 8 évben nyújtott teljesítmény, amit a magyar kormány otthon és a határon túl, a Kárpát-medencében tett, elégséges ahhoz, hogy a választók itt a Délvidéken regisztráljanak és feladják a szavazatukat.”

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint már a 363 ezret is meghaladja a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról