Ugrás a tartalomra

Minden stand újabb meglepetést jelent

A korábbiaknál jóval színesebb az idei újvidéki idegenforgalmi vásár – Hazai és régióbeli üdülőhelyek képviseltetik magukat

The Balkan Avalanche ütősegyüttes mozgásba lendítő dobpergetős előadását követően az Újvidéki Vásáron, az 50. LORIST Idegenforgalmi, Halászati, Vadászati és Sportfelszerelés-kiállítás keretében megnyitotta kapuit a vásár turisztikai része is. Hazai és határon túli idegenforgalmi központok, önkormányzatok igyekeznek bemutatni, milyen kínálattal tudják fogadni az utazásra és új ismeretekre vágyókat.

Az idei kiállítás nem a prospektusok kiállítása. Reklámanyagban nincs természetesen hiány, de egy rövid séta is elegendő ahhoz, hogy a látogató megállapítsa, egyik standtól a másikig haladva a legkülönfélébb tartalmak, performanszok, gasztronómiai bemutatók, kóstolók, néphagyományt őrző jelenetek fogadják az érdeklődőket. Idegenforgalmi kiállítás immár 35 éve létezik Újvidéken – emlékeztette a jelenlevőket Slobodan Cvetković, a vásár igazgatója, aki elégedetten számolt be arról, hogy az idén kétszer annyi kiállító jelent meg, mint tavaly.

Úgy értékelte, hogy az elmúlt években a turisztikai kiállítás folyamatosan kutatta a legmegfelelőbb koncepciót, kereste a legjobb kivitelezési megoldásokat, s az idén úgy döntöttek, hogy az egész Duna-régiónak hangsúlyos szerepet adnak, és megkísérelnek minél több üzletemberek közötti találkozót szervezni, meggyőződésük ugyanis, hogy a biznisz világában megvalósított kapcsolatok azok, amelyek igazán szélesíteni tudják a kínálatot a piacon.

A régió valamennyi országából érkeztek kiállítók, az idegenforgalmi vásár partnerállama Montenegró. Branislav Mićunović, Montenegró belgrádi nagykövete azt mondta, elismerést és csodálkozást vált ki egy olyan város, egy olyan környezet, mely 95 éves múltra tekint vissza nemzetközi vásárok, találkozók szervezése terén.

Civilizációs vívmány ez – tette hozzá –, mely indokolttá teszi, hogy Montenegró tisztelettel és megelégedéssel vállalja a partnerország szerepét immár harmadik alkalommal. Beszámolt róla, hogy országának eddigi szerepléseit az újvidéki kiállításon minden alkalommal kamatoztatni tudta, számos fontos összeköttetést eredményezett a részvétel.

A vállalkozók, idegenforgalomban dolgozó személyek közötti kapcsolatteremtés fontosságát emelte ki beszédében Miroslav Knežević köztársasági idegenforgalmi államtitkár is, aki egy új felmérés eredményeit is említette, miszerint a megkérdezett turisták elégedettek a hazai idegenforgalmi kínálattal, és szívesen látogatnának el újra Szerbiába.

Ez nem jelenti azt, hogy minden meg van oldva – tette hozzá, s arra emlékeztetett, hogy a minisztérium az elmúlt három évben összesen 35 nagy idegenforgalmi infrastrukturális projektum megvalósítását finanszírozta. Jelentős múltja és fényes jövője van az újvidéki kiállításnak, mely a következő időszakban is kulcsszerepet tölt majd be a turisztikai kínálat bővítésében– értékelte az államtitkár.

Az idegenforgalmi kiállítást Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár nyitotta meg. Vajdaság fejlődésének az egyik legfontosabb oszlopa a turizmus – közölte –, ezért a tartományi kormány egy fejlesztési stratégiát készít elő a még jobb eredmények elérése érdekében. A turisztikai büdzsét az elmúlt időszakban megkétszerezték – mondta el. A turizmust elválaszthatatlannak nevezte a kultúrától, s feladatunknak számít megőrizni mindazt, amit elődeink ránk hagytak, bemutatni azt másoknak is – fejtette ki.

A GASZTRONÓMIA ÚTJAIN

Nyilatkozatában Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke önmagunk prezentálására alkalmas rendezvénynek nevezte a kiállítást, melyet – mint hozzátette – mindig össze is hasonlíthatunk a tavalyival. Megállapította: az idén jelentős előrelépés tapasztalható mind a kiállítók száma, mind a tartalmak szempontjából. Az idei vásár a gasztronómia irányába látszik elmozdulni – jegyezte meg –, de a sportkiállítás is gazdagabbá teszi.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is jelen vannak a vásáron magyarországi kiállítók: Makó, Mórahalom, Szeged és a ferihegyi repülőtér képviselőit is láttuk. A szegedi standon Kóczán Lászlótól, a Tourinform képviselőjétől arról értesültünk, hogy a város célja a mindenki által ismert nyári fesztiválok időszakán túl is oda vonzani az érdeklődőket, s bizonyítani, hogy az őszi-téli idényben is hatalmas a kínálat.

Kulturális események is vannak, a fürdők is ugyanolyan vonzóak, a szecessziós séta, a Móra Ferenc Múzeum és egyéb további kiállítások, az éjszakai élet adta lehetőségek, a vadaspark mind-mind tartalmas kikapcsolódást jelenthetnek – sorolta az érveket Kóczán.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír