Ugrás a tartalomra

Minden másodperc számít

Sokszor a laikusok kezében van a hirtelen szívmegállásos betegek élete – A lakosság képzésére, a felfogás módosítására lenne szükség

Dr. Nikola Bubulj 51 esztendős nyugalmazott orvos tavaly július 4-én a nejével otthonában nézett egy zenei tehetségkutató műsort, amikor kora éjjel a homloka hirtelen a kanapé előtt álló asztalnak csapódott, eszméletét vesztette. A következő kép, amire emlékszik, a fehér plafon a feje felett.

A kamenicai szívgyógyászati klinikán feküdt, hirtelen szívmegállása volt egy infarktus következtében. Újraélesztése sikerült, bár 24 órán át mesterséges kómában tartották, hogy rendeződjék a szívműködése, vérkeringése. Ha a felesége, a sürgősségiek és a kórház alkalmazottai nem végeznek tökéletes munkát, már nem lett volna alkalma megosztani senkivel ezt a kellemetlen történetet, melyet követően a szokásain is változtatott, a dohányzással azonnal felhagyott.

Tapasztalatairól tegnap számolt be a Tartományi Képviselőház képviselői klubjában szervezett eseményen, melyen október 16-a, az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából jelentek meg szakorvosok, képviselők, a téma iránt érdeklődők. Hangsúlyozták, hogy az ilyen esetekben sorsdöntő lehet a beteg közelében lévő személy felkészültsége.

Az, hogy tud-e azonnali segítséget nyújtani, ismeri-e, hogyan kell szívmegállás esetében eljárni. Az egyszerű mozdulatokat mindenki megtanulhatja, a nyilvánosság még sincs eléggé felkészülve arra, hogy adott esetben hasznos legyen és életet menthessen. Dr. Nina Milaković palánkai orvos elmondta, eddigi praxisa során nyolc személyt élesztett újra sikeresen.

Közülük négyen ma is teljes életet élhetnek, sajnos négy páciens egy hónap után komplikációk következtében elhunyt, a kezdeti siker ellenére. Az idő a legnagyobb ellenség – vallja –, gyors és megfelelő reakcióra van szükség. A 194-es sürgősségi számot azonnal tárcsázni kell, s akár a telefonon keresztül kapott információk alapján fontos még a helyszínen megkezdeni az újraélesztést. Minden másodperc számít.

Dr. Raffay Violetta, a Szerbiai Újraélesztési Társaság elnöke, sürgősségi szakorvos két sikeres projektum szerbiai alkalmazásának a fontosságát hangsúlyozta az alkalmi rendezvényen. Az egyik az Életet mentenek a gyerekek elnevezésű európai kezdeményezés, mely már 12 év felett megismertetné a tanulókat az elsősegély nyújtásának részleteivel, a másik pedig az EuReCa európai szívmegállásjegyzékhez való csatlakozás, mely az országok közötti együttműködést segíti ezen a téren. Dr. Zlatko Fišer, a társaság főtitkára, szakorvos a polgárok szerepét hangsúlyozta, az első és legfontosabb láncszemnek nevezve a lakosságot az újraélesztés láncolatában. Mint mondta, felfogásbeli változásokra is szükség van. Dr. Aleksandra Lazić szakorvos is hangsúlyozta: mindig van esély, reális esély arra, hogy életben maradjon a páciens, ha idejében cselekszünk.

A skandináv államokban az esetek 80 százalékában már a laikusok hozzáfognak az életmentéshez. Szerbia még távol áll ettől az eredménytől, ezért a Tartományi Képviselőház immár ötödik éve védnöke a nemzetközi nap kapcsán szervezett eseménynek. Pásztor István házelnök elmondta, évente százezer eset történik Európában, foglalkozni kell a témával. Nem leszünk egyhamar olyan gazdag társadalom, mint Hollandia vagy Svédország, de az újraélesztés technikáját, az életmentő módszert megtanulhatjuk, az nem kerül semennyi pénzbe – hangsúlyozta.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto