You are here

Bácskossuthfalván ünnepi koszorúzással emlékeztek a forradalom hőseire

Az érvényben levő egészségügyi rendelet értelmében ezúttal csupán a Kossuth-szobor koszorúzásával, a hagyományos ökumenikus istentisztelet nélkül zajlott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc márciusi történései kapcsán szervezett központi megemlékezés Bácskossuthfalván. A Kossuth parkban a Himnusz dallamai után után a házigazda szerepében Seffer Attila, a helyi közösség tanácselnöke köszöntötte a jelenlevőket, elsőként Németi Zsoltot, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosát, Csallóközi Eszter szabadkai főkonzult, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, a jelen levő egyházi méltóságokat, a közéleti és a művelődési élet közszereplőit, a köztársasági, tartományi és községi tisztségviselőket, illetve valamennyi jelenlevő polgárt.

Az elmúlt évszázadokban a magyar nemzet túlélte a megpróbáltatásokat, és többszöri összeomlás után is talpra tudott állni, mert nem mondott le az életről, a szabadságról és a függetlenségről. Köszönve ezt a történelem nagyjainak, de az egyszerű fiainak is. Napjainkban egy biztos lábon álló, a kiszámítható fejlődés útján járó nemzetet láthatunk, köszönve az anyaország keresztény nemzeti kormányának. Lehetnek különböző véleményeink, de ha eredményeket szeretnénk elérni, akkor azt csak összefogásban tudjuk megtenni – mondta beszédében Bácskossuthfalva tanácselnöke.

Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja mielőtt felolvasta volna Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi köszöntőjét, méltatta a forradalom nemzetegyesítő jelentőségét, a mára kialakult helyzetet.

Az óvintézkedések térben talán kicsit eltávolítanak bennünket egymástól, de mindennek ellenére lélekben közel vagyunk egymáshoz. A történelem ritka csodája volt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc. Szép, tiszta és őszinte. Elbukott, mégis győzött. Ugyanazt kívánom mindannyiunknak, amit a magyarság az elmúlt évszázadokban kívánhatott saját magának és egész Európának. Legyen béke, szabadság, egyetértés, és mindehhez jó egészség! – szólt egyebek mellett az ünneplő gyülekezet felé Csallóközi Eszter.
Kiss Nándor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke beszédében párhuzamot vont a mai fiatalok és a márciusi ifjak forradalmi lelkületéből.

-Meglehet, úgy tűnik, a mai fiatalok nagyban különböznek az egykori márciusi ifjaktól, de ahogy annak idején sokan beléjük vetették a hitüket, úgy az új évezred ifjaiban sem szabad kételkedni. Ma is képesek vagyunk küzdeni az elképzeléseinkért, de ne feledjük, ezek a csataterek mások, és a hadviselési módszerek is különböznek. Olyan világot élünk, amelyben bárki bármikor ránk tudja szakasztani az eget hamis információkkal, és megszerkesztett képekkel. Itt kell nekünk helyt állnunk és erőt merítenünk a múlt nagy alakjaitól, akik nem futottak el az első szembe jövő akadálytól. Összefogással és közös felelősségvállalással igenis képesek vagyunk a feladatainkat elvégezni, a közösségünk érdekeiért kiállni – hangsúlyozta a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke.

Az ünnepi beszédek után a jelenlevők elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth-szobor talapzatánál. Elsőként Magyarország kormányának nevében Csallóközi Eszter főkonzul, Németi Zsolt, a belgrádi nagykövetség titkára és Kajzinger Tibor, a szabadkai főkonzulátus tisztségviselője koszorúzott. A továbbiakban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Kiss Nándor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke hajtott fejet, majd a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő elnök és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke. Jelen voltak a topolyai, a szabadkai, a kishegyesi és más községi önkormányzatok képviselői. Emellett a VMSZ községbeli, környező községbeli és nyugat-bácskai szervezeteinek a képviselői, illetve a Nyugdíjas Fóruma. Továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a történelmi egyházak, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola, a Vitézi Rend, az Ady Endre Művelődési Központ, a Monográfia Egyesület és a Prokon Egyesület tagjai is tisztelegtek Kossuth Lajos bácskossuthfalvi szobra előtt. Az idei megemlékezésen szavalataival közreműködött Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Vers- és Prózamondók Egyesületének elnöke, Radnóti-díjas versmonondó, a csókai Rákóczi férfikórus és a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar, Ognjenović Réka vezetésével.

 

Szerző: 
Magyar Szó, K.P.D.