Ugrás a tartalomra

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK XI. NEMZETKÖZI FÓRUMA

Energetikai stabilitással a fenntartható fejlődésért

A Tartományi Képviselőházban kedden Aleksandar Antić bányászati és energetikai miniszter nyitotta meg a Megújuló Energiaforrások XI. Nemzetközi Fórumát.

– A kormány célja, hogy Szerbia 2020-ig 27 százalékra növelje a megújuló forrásokból származó energiafogyasztását. Az elmúlt évek során több mint 100 megawatt energiát nyertünk megújuló energiaforrásokból, 2020-ig pedig további 600 megawatt energiát kapunk majd.

Ez az ország számára nagy előrelépést jelent. Az említett célra folyamatként tekintünk. A fenntartható fejlődés érdekében fokozatosan kell elérnünk mindezt, miközben nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ország gazdasági, valamint szociális helyzetét – hangsúlyozta Aleksandar Antić.

A kétnapos szakmai összejövetel több mint 400 résztvevőjét többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Nenad Grbić energetikai, építésügyi és közlekedési titkár is köszöntötte. 

Pásztor István gratulált a szervezőknek, hogy évről évre kitartó munkájuk eredményeként új tartalmakkal gazdagítják a tanácskozást. Rámutatott arra, hogy egy ilyen fórumon a szakma és a politika képviselői azzal a céllal gyűlnek össze, hogy az energetikai stabilitás érdekében egy hosszú távú stratégiai tervet készítsenek. Teszik ezt úgy, hogy válaszokat keresnek a miért és hogyan kérdésre.

Mindeközben olyan témákat érintenek, amelyekkel már több évtizeddel ezelőtt is foglalkoztak. 

Nenad Grbić elmondása szerint továbbra is szemléletváltásra van szükség a befektetők, a forgalmazók és a fogyasztók részéről. Felhívta a jelenlevők figyelmét: mindannyiunk közös érdeke, hogy a kitűzött célt megvalósítsuk, és legyőzzük a felmerülő akadályokat. A kihívások elsősorban a megújuló energiaforrások iránti szükségletekre, valamint a különféle szolgáltatásokra vonatkoznak. 

Dr. Tihomir Simić, a fórum szervezőbizottságának elnöke kiemelte, hogy Szerbia már több éve jelentős erőfeszítéseket tesz az energetikai stabilitás fejlesztésében, és az erre vonatkozó infrastrukturális befektetésekben. 

– Az energetikai stabilitásnak kell képeznie a fenntartható fejlődés alapját, és ez mindannyiunk számára egy jobb életminőséget jelent.

Elégedettek lehettünk, amikor az ország eddigi eredményiről beszélünk. Tudatában vagyunk annak, hogy rövid idő alatt nem lehet összehangolni a szabályozásokat, valamint a politikai és gazdasági feltételeket, és megfelelő légkört sem tudunk kialakítani a hazai és külföldi befektetők számára.

Most már a gyakorlatban is jól működő példákat tudunk felmutatni, továbbá erős szabályzatrendszerünk van, és a politika is hathatósan támogat bennünket ezen az úton – mondta dr. Tihomir Simić.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau
Többi hír