Ugrás a tartalomra

Megszűnt a SZER képviselőcsoportja Zentán

Miután Bera László, Zenta község képviselő-testületének elnökhelyettese a kkt. pénteki ülésén bejelentette, hogy elhagyja a Szerbia Egyesült Régiói képviselőcsoportját, s átlép a VMSZ és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja frakciójába, a Tisza-parti város képviselő-testületében megszűnt a SZER frakciója. Berán kívül ugyanis a testületben még két személy, Báló Eleonóra és Varga Pertić Márta ült a SZER színeiben, azonban a testület szabályzata alapján frakciót legkevesebben hárman képezhetnek.

Egyébként az ülésen, a várakozásokkal ellentétben, nem az idei költségvetés módosítása, hanem a Zenta község köztulajdonában levő ingatlan piaci ár alatt, közvetlen egyezség útján történő elidegenítése igazoltsági tanulmányának jóváhagyásáról szóló határozatjavaslat megvitatása robbantotta ki a leghevesebb vitát. Lényegében az egykori kendergyár területén lévő 6 hektár 58 ár és 78 m2 területű parcellának az újvidéki székhelyű WindVision Biomass Operations Kft. számára történő eladásáról van szó, a belga és holland érdekeltségű vállalat pedig ezen a területen építené ki a közeljövőben a városi távfűtést biztosító biomasszával működő kongenerációs erőművet, amely a fűtéshez szükséges hőenergián kívül áramot is termelne, amit a város értékesíteni tudna. A vita során a demokraták egyik képviselője azt kifogásolta, hogy a kérdéses területet miért is adják el, ahelyett hogy csupán bérbe adnák.

Rácz Szabó László, a testület egyetlen ellenzéki képviselője pedig elismételte korábbi aggályait a projektum kapcsán. Szerinte ugyanis a biomasszával történő fűtés helyett geotermális megoldást kellene alkalmazni. Rácz Szabó egyben egy módosító javaslatot nyújtott be, miszerint a kérdéses területet adják oda teljesen ingyen a befektetőknek, azzal a kitétellel, hogy amennyiben egy napon a cégnek nem lesz szüksége a földterületre, azt adják vissza a zentai községnek. Az ellenzéki képviselő módosító javaslata mellett egyedül ő állt ki, 16-an ellene szavaztak, hatan pedig tartózkodtak. A határozatjavaslat teljes szövegét szavazattöbbséggel fogadta el a testület egy ellenszavazattal, s egy tartózkodás mellett.

A testület tagjai elfogadták a község mezőgazdaság-fejlesztése szubvencionálásának akciótervét is, amelynek értelmében idén Zenta község mezőgazdaság-fejlesztési költségvetési pénzalapjának működéséhez hatmillió dinárt kell biztosítani.

Az ülés elején a VMSZ és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának frakciója két sürgősségi napirendi pontra tettek javaslatot, amelyben kérték a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ megbízott igazgatójának a felmentését és az új igazgató kinevezését. Mindkét javaslatot napirendre tűzték, és a művelődési központ új igazgatójának posztjára Hugyik Richárdot, Zentán élő magyar- és történelemtanárt, a VMMI eddigi munkatársát nevezték ki.

Szerző (Forrás)
Hhzs., Magyar Szó
Többi hír