Ugrás a tartalomra

Megszegték a kenyeret Óbecsén

Megkezdődtek Vajdaságban a Szent István-napi ünnepségek

Óbecsén ma délután a Csongrádi Fúvószenekar koncertjével, majd a kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisével kezdődött meg a kétnapos Szent István-napi ünnepségsorozat. A Vajdasági Magyar Szövetség központi rendezvénye hagyományosan Palicson szombaton a tóparti sétányon 15 órakor kezdődik, az ünnepi szentmise 17 órakor a Szent Teréz-székesegyházban lesz, majd 18 órakor a palicsi Vigadónál folytatódik az ünnepség.

A palicsi ünnepségen az ökumenikus kenyéráldást követően Kocsis Máté, a FIDESZ frakcióvezetője és Pásztor István, a VMSZ elnöke mond beszédet, majd a Budapesti operettszínház művészeinek fellépése következik.

Óbecsén holnap ezúttal is a Szent István-napi főzőversennyel kezdődik 16 órakor, és a délután folyamán gyerekprogramok és kézműves foglalkozások is lesznek. 17.30-kor kezdődik A világszép kecskebéka című bábelőadás az adai Jancsi bohóc bábszínháza Egyesület előadásában, majd 18 órakor a Csíkos-Pöttyös zenekar koncertezik az óvoda előtt. A 20 órai eredményhirdetés után kezdődő utcabálon a Harmónia együttes szórakoztatja majd a közönséget.

Zomborban vasárnap tartják a Dunatáj Egyesülés főszervezésében és a nyugat-bácskai települések együttműködésével a Szent István-napi kenyérszentelő ünnepséget.

A program 17 órakor szentmisével és kenyérszentelővel kezdődik, a Szent István-templomban. Azt követően 18 órakor köszöntők hangoznak el a Megyeház erkélyén, majd az idei házigazdák, a zombori Magyar Polgári Kaszinó fiataljainak műsora lesz hallható, látható a Megyeház előtti téren. Megközelítőleg fél hétkor a hagyományőrző egyesületek tagjainak, népviseleteseinek, fúvószenekarok által kísért főutcai körmenete és a közös csárdás következik. Sor kerül továbbá a megszentelt kenyér szétosztására, majd a közreműködők közös ünnepségére a Magyar Polgári Kaszinóban.

A Magyar Nemzeti Tanács Szent István király szentté avatásának évfordulója alkalmából Újvidéken szervez ünnepi műsort, amelyre augusztus 20-án, kedden, 18.00 órakor az M Stúdió hangversenytermében (Ignjat Pavlas utca 3.) kerül sor. Ünnepi köszöntőt mond mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Igor Mirović, a Vajdaság Autonóm Tartomány kormányelnöke. Az új búzából sütött kenyeret megáldja ft. mgr. Paskó Csaba kelebiai plébános, a Magyar Nemzeti Tanács és a testület Végrehajtó Bizottságának tagja, Nt. Dolinszky Gábor, a Szerbiai–Vajdasági Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese, a Magyar Nemzeti Tanács tagja és Nt. Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkipásztor, bácskai református esperes, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának tagja. Az ünnepi műsorban fellépnek a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei, Lőrinc Tímea és Dévai Zoltán; az újvidéki Kapisztrán ferences ifjúsági kórus Beszédes Margit karnagy vezetésével, valamint az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora és Csiperke táncegyüttesei. Közreműködik az óbecsei Fokos zenekar és barátai.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, feró (Fotó: Ótos András)
Többi hír