Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár Újvidéken

A világ hatvan országából, mintegy 1500 vállalkozás mutatkozik be a régió legnagyobb agrárszemléjén, az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. A rendezvény partnerországa Bosznia-Hercegovina.

A vásáron már első nap nagy érdeklődés mutatkozott a kiállított mező- és erőgépek iránt. A szerbiai agrártárca támogatásai felettébb kedvezőek – állítják a termelők. Egy-egy esetben a fiatal gazdák akár 75 százalékos visszatérítést is igényelhetnek.

A vásáron Magyarországot évtizedek óta számos vállalat képviseli. Az idén 50 vállalat ismerteti az újdonságokat. Egy táplálékkiegészítőket gyártó cég az egészséges táplálkozást népszerűsíti. Jankovszki Sándor, kiállító, Magyarország: „Ma már nem mint étrend-kiegészítőt hozzuk forgalomba, hanem élelmiszerekbe bedolgozva, ilyenek a méz, a csokoládé, a lekvár, a tészta, a kenyér és újabban a húsiparban mint természetes antioxidáns jelent meg.”

A magyar prémiumtermékek jelentős mértékben vannak jelen a szerbiai piacon. Egyre többen ismerik meg a valódi minőség fogalmát – emelte ki Körmöci Károly, a Hungarikum Központ igazgatója.

 „Megvalósult az az elképzelésünk, mely szerint Szerbia és Vajdaság lakosainak, a prémium magyar termékeket szerettük volna bemutatni, ezt az erőfeszítést több mint 20 éve űzzük, kereskedelmi láncolatokban már időben jelen voltunk, a Hungarikum központok lehetőséget adnak több mint 900 termék bemutatására, és az értékesítésre is.

A szemlére Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere is ellátogatott, aki az üzleti kapcsolatok további erősítését szorgalmazta. „Különösen érdekel bennünket az, hogy Szerbia a szójatermelésen keresztül a takarmányozáshoz szükséges fehérjetermelésben önellátó, ezt kevés európai ország mondhatja el, Magyarországnak is van egy GMO-mentes programja jelenleg, de más területek is vannak, ahol az együttműködés ígéretes.”A 84. nemzetközi mezőgazdasági vásárt Ivica Dačić szerb külügyminiszter nyitotta meg. „Ha modern ország szeretnénk lenni, és fejlődni akarunk, akkor szükség van a mezőgazdaságra.

A mezőgazdaság nem képezi nagy részét a bruttó hazai összterméknek, ez azonban nem azt jelenti, hogy háttérbe szorul, inkább azt, hogy más iparágak jobban fejlődnek.”Az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, a gazdaságélénkítő programnak köszönhetően számos vajdasági magyar vállalat is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. „Ezek elsősorban olyan cégek, amelyek mezőgazdasági gépek, illetve technológiák gyártásával, forgalmazásával foglalkoznak.

Ezek olyan cégek, amelyek haszonélvezői a Prosperitati nyújtotta lehetőségeknek, ugyanis nem csak a sikeresen pályázók élvezik a Prosperitati lehetőségeit, hanem az itt megjelenő cégek a szállítói a sikeres pályázóknak.”

A rendezvény május 19-én, pénteken zárul. Vasárnap családi napot tartanak az agrárexpón.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV