Ugrás a tartalomra

Megkezdődtek a kormányátalakítási tárgyalások

Belgrád - Megkezdődtek a kormányátalakítási tárgyalások. A hatalmi pártok vezetői és egy-egy munkatársuk vasárnap délután egy dedinjei villában indították el a megbeszéléseket, de egyelőre káderkérdésekről nem volt szó.

Verica Kalanović arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az átalakítási folyamat három hétig tart. Megállapodtak a teendők menetrendjében. Az első héten a kabinet céljairól tanácskoznak, valamint kijelölik az uniós csatlakozási tárgyalócsoport vezetőjét. A következő héten a kormánycélokról és a személyi változásokról a pártokon belül egyeztetnek, a harmadik héten pedig a kabinet és a parlament elvégzi azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik majd az átszervezett kormány zavartalan munkáját.

Az újságíróknak arra a kérdésére, hogy a kisérettségi botrány miatt menesztést érdemel-e Žarko Obradović oktatási miniszter, Kalanović azt válaszolta: nem minden nevezhető botránynak, amit annak minősít a sajtó. Reményei szerint a Szerbia Egyesült Régiói pártot illetően nem lesznek lényegesebb változások a kormányban.

 "A mostani megbeszéléseket senki sem kényszerítette ránk, ezért hiszem azt, hogy jó döntéseket hozunk" – szögezte le Dačić.

A Szerb Haladó Párt elnöke szerint a jövőben a gazdasági kérdések kerülnek előtérbe.

"Az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése után újabb feladatokat kell kitűzni. Ez az ország gazdasági fellendülése lesz" – nyilatkozta Vučić.

Kezdeményezik az integráció-ügyi minisztérium megalakítását

A Szerb Haladó Párt a megbeszélések során kezdeményezni fogja az integráció-ügyi minisztérium létrehozását – értesült a Danas napilap.

A haladók szerint az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése végett lenne szükség erre a tárcára. A tervek szerint az új minisztérium egyesítené az eddigi integráció-ügyi, valamint a Koszovó kérdésével foglalkozó kormányirodát.

Élére Tanja Miščevićet javasolják, aki korábban az integráció-ügyi irodát vezette. A Danas napilap úgy tudja, hogy a legnagyobb kormánypárt őt javasolja annak a küldöttségnek az élére is, amely a csatlakozásról fog tárgyalni a brüsszeli szervekkel.

Ezt a testületet a hónap végéig megalakítják.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Danas, RTV
Többi hír