Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a LORIST

Tegnap nyitotta meg kapuit a LORIST – Idegenforgalmi, Halászati, Vadászati és Sportfelszerelés-kiállítás, amelynek keretében az előző évekhez hasonlóan a virágtermesztők, a lótenyésztők és a lovassport képviselői is bemutatkoznak.

Az ötvenéves jubileumhoz érkezett rendezvény különlegessége a vadásztrófea-kiállítás. Európában egyedülálló kiállításról beszélünk, amelyen több mint 500 trófeát mutatnak be.

– A LORIST-nak köszönhetően Újvidék a világ idegenforgalmi, halászati, vadászati és sportközpontjává vált. Az Újvidéki Vásár immár 50 éve egyet jelent a minőséggel. A LORIST az elmúlt évek során folyamatosan új tartalmakkal gazdagította a kínálatát, és alakította a legújabb követelményeknek megfelelően. Az idén tizenegy ország 452 kiállítója vesz részt a kiállításon. Ez a szám hűen tükrözi, hogy munkánk meghozta az eredményét. A tavalyi rendezvényhez képest mintegy 50 százalékkal emelkedett a kiállítók száma – mondta Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója.

A kiállítást tegnap Goran Trivan környezetvédelmi miniszter nyitotta meg. – Gyakran megfeledkezünk arról a tényről, hogy egy ilyen jellegű kiállítás kulturális jelentőséggel is bír, hiszen az ökológia és a környezetvédelem egy nemzet kultúrájának szerves részét képezi. Véleményem szerint a LORIST ennek ékes példája, hiszen igazán összetett és széleskörű rendezvénynek számít az országban – hangsúlyozta a miniszter.

A tegnapi megnyitót Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár, valamint Miloš Vučević Újvidék polgármestere is megtisztelte jelenlétével.

Vuk Radojević kiemelte, a tartományi kormány célja, hogy népszerűsítse a Vajdaságban rejlő lehetőségeket. A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság csaknem 1500 pályázatot támogatott, amelyek elsősorban a vadászterületek megőrzésére és fejlesztésére irányultak.

Miloš Vučević rámutatott arra, hogy a székváros szempontjából ez a rendezvény fontos szerepet tölt be. A LORIST ötven év távlatából egyet jelent a minőséggel.

Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója és Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója közösen leplezte le a közvállalat központi standján kiállított főtrófeát, amely két vaddisznó harcát ábrázolja.

Takács Márta felhívta a figyelmet arra, hogy a Vajdaság Erdői Közvállalat az idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját, és ez részükről külön hangulatot ad ennek a kiállításnak, ennek fényében készültek az idei LORIST-ra. A közvállalat az idén az idegenforgalmi kiállításon is bemutatkozik. Ez új momentumnak számít a vállalat életében. Az idegenforgalmi kiállítás keretében a piacgazdálkodásra fektetnek külön hangsúlyt.

– Az elmúlt 14 évben a Vajdaság Erdői Közvállalat tevékenységét igyekeztünk bemutatni. Az idei kiállításon a természetbarát ökológiai turizmusra helyezzük a hangsúlyt. Azt a fajta idegenforgalmat népszerűsítjük, amely a közvállalat természetvédelmi területein látható. Úgy gondolom, érdekes lesz, hiszen újra úttörők vagyunk, mivel ilyen jellegű turisztikai kínálattal nem rendelkezik Vajdaság, sőt Szerbia sem. Remélem, elnyerjük azon látogatók érdeklődését, akik az idegenforgalom ezen ága iránt érdeklődnek – tette hozzá Takács Márta.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondása szerint a kiállításon mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy bővebben tájékozódjon a Vajdaságban fellelhető lehetőségekről.

A legdrágább fegyvernek a kiállításon a német Blaser 8x57-es jrs tölténnyel tüzelő luxus karabély számít, melyet leginkább hajtóvadászat során alkalmaznak. Az ára 3,5 millió dinár. A kiállításon külön érdekességnek számít a Ludwig Borovnik fegyvergyár által készített Ferlach vadászpuska is, amelyet külön gyártottak le Josip Broz Tito, a volt Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság elnöke számára.

A helyszínen megtudtuk, hogy Tito éveken át vadászott is az említett puskával. Emellett a horgászbotok széleskörű kínálatát is fedeztük fel a kiállításon. A készlet ára 1500–55.000 dinár, a horgászorsók ára viszont 1.400 dinártól egészen 90.000 dinárig terjed. A drágábbakat főleg professzionális horgászok használják. A legnagyobb a pénztárcabarát termékek kínálata.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kis Laura
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen