Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Bálványosi Nyári Szabadegyetem

Tusványos - A közép-európai országok egymásra utaltak – hangsúlyozta Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a 24-ik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján.

Ezek az államok összefogva hatékonyabban tudnak részt venni az európai válság kezelésében. A határokon átívelő tevékenységekkel a magyarok a közép-európai együttműködés legnagyobb haszonélvezői lehetnek. A kisebbségi jogok minden esetben a demokrácia kérdéskörébe tartoznak. Ha ezeket törvény nem tiltja, jogállamban nem ütközhet semmiféle akadályba az érvényesülésük – emelte ki Németh Zsolt.

A tusványosi rendezvénysorozatot a magyarországi Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet tartja. 23 partner-alapítvány, illetve intézmény kapcsolódott be a programba. A sajtófelelős szerint az idén minden eddiginél nagyobb a médiaérdeklődés. ezt azzal indokolja, hogy laza környezetben a politikusok is nyíltabban beszélnek, markáns kijelentéseket fogalmaznak meg fontos közéleti témákban. Ugyanakkor ők is tisztában vannak a nagy médiajelenléttel, ezért nem kizárólag a tusványosi közönségnek beszélnek, hanem az otthoniaknak is üzennek – fejtette ki a szóvivő.

Esténként a nagyszínpadon magyar együttesek és énekesek lépnek fel. A politikai fórumok örvendenek a legnagyobb médiaérdeklődésnek. Az idén reflektorfénybe kerül a romániai régiók átszervezési terve, a magyarországi és európai parlamenti választások tétje és a szintén hagyományos Mini-MÁÉRT, a Kárpát-medencei magyar pártok vezetőinek nemzetpolitikai tanácskozása. Az anyanyelvű felsőoktatás helyzete, az autonómia és a magyar-magyar párbeszéd témája sem maradhat el. Szombaton Orbán Viktor miniszterelnök részvételével rendezik meg a Mi időnk című közéleti fórumot.

Szerző (Forrás)
MTI, RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto