Ugrás a tartalomra

Megfékezni a fiatalok elvándorlását, serkenteni a vállalkozásokat!

A Vajdasági Magyar Szövetség által elkészített dokumentum célja, hogy a forrásokhoz való pályázási lehetőségeket megfelelő stratégiai alapokhoz kössék. Olyan új vállalkozások beindítása szükséges, amelyek sikerrel tudnak szerepelni akár az itthoni, akár a külföldi piacon, ezáltal is csökkentve az elvándorlást – mondta dr. Nagy Imre rendes egyetemi tanár, a stratégiát kidolgozó szakmai munkacsoport koordinátora a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában. „Ha az élelmiszer-termelésre gondolunk, itt kilátásba helyeztük a hűtőházaknak a megépítését, ahol erre szükség van. Nem csak az infrastrukturális beruházások a fontosak. Fontos az, hogy a megtermelt élelmiszereket, illetve a megtermelt mezőgazdasági termékből kész ipari terméket készítsenek ezek a vállalkozók, és ennek a piacra juttatása a fontos.”

A tervkidolgozáskor a fő stratégiai irányok elsősorban az egészséges élelmiszer-termelés, az autóipar-fejlesztés, az idegenforgalom egyes ágazatainak fellendítése volt. Mindezek egy teljesen sajátos vajdasági megoldásban fogalmazódtak meg. Az elsődleges célja a stratégiának a vajdasági magyar fiatalok elvándorlásának megakadályozása. „Nem a stratégia befejezésekor kell pezsgőt bontani, hanem akkor fogunk pezsgőt bontani, amikor az első száz munkahelyet ki tudjuk osztani, és az első száz fiatalnak munkahelyet tudunk adni, annak érdekében, hogy ne hagyják el az országot, ne hagyják el Vajdaságot.”

A programba olyan vállalkozók is bekapcsolódhatnak majd, akik szeretnék továbbfejleszteni meglévő ágazatukat. A Vajdasági Magyar Szövetség honlapjára július 22-én került fel A vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája elnevezésű dokumentum, valamint az ehhez kapcsolódó akcióterv szövege. A dokumentumokra szeptember 10-éig tehetők meg az észrevételek az  office@vmsz.org.rs  e-mail címen.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az idén európai parlamenti választások lesznek az Európai Unióban, így Magyarországon is.
A választói névjegyzékbe való bejegyzésben a Főkonzulátus, a CMH-irodák és a VMSZ helyi szervezetei is segítik az érintetteket