Ugrás a tartalomra

Megerősítették az Oliver Dulić elleni vádiratot

A belgrádi Különleges Bíróság kedden megerősítette Oliver Dulić volt miniszter és társai ellen emelt vádat, hivatali helyzettel való visszaélés és a Nuba vállalatnak szabálytalanul kiadott engedély miatt. A vádiratot április 10-én terjesztették be, és kiterjed Zoran Drobnjakra és Nebojša Janjićra is, írja a B92.

– Az összegyűjtött bizonyítékokat és az előzetes vizsgálat eredményeit figyelembe véve a büntetőjogi tanács megalapozottnak tartja a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészség által feltüntetett vádakat – közölte a különleges bíróság.

A vádlottak a végzés kézbevételétől számított három napon belül nyújthatnak be panaszt a végzés ellen a Fellebbviteli Bíróságnál.

Az ügyészség a belgrádi Felső Bíróság különleges osztályának a parancsa alapján folytatta le hármuk ellen a vizsgálatot, amely vádemeléssel fejeződött: hivatali helyzettel való visszaéléssel vádolják őket a BTK 359. szakasza 3. bekezdése alapján.

Dulićot október elején hallgatták ki az ügyészségen, a Nuba invest vállalatnak szabályellenesen kiadott engedélyek ügyében. Ezt megelőzően a szerbiai parlament megvonta Dulić mentelmi jogát, amely a bűnvádi eljárástól védte volna őt. Október közepén vádemelési javaslatot tettek ellene, az ügyészség azonban a vizsgálat kibővítése után újabb bizonyítékokhoz jutott, majd ezek alapján emelt vádat, amely Drobnjakot és Janjićot hivatali visszaéléssel terheli, és 2–12 év börtönbüntetés róható ki érte.

A belgrádi Különleges Bíróság azonban december elején visszautalta a vádiratot, és elrendelte, hogy végezzenek gazdasági-pénzügyi szakértői vizsgálatot is annak érdekében, hogy megállapítsák a szerzett anyagi haszon mértékét, és hogy fordítsák le szerb nyelvre a szlovén bizonyítékokat.

Dulić és társai a gyanú szerint a törvényes procedúrával ellenben, illetve azt megkerülve, bízták meg a belgrádi Nuba invest Kft.-t a 10-es közlekedési folyosó mentén elhelyezett optikai kábelhálózat lefektetésével.

Az ügyészség szerint így más hasonló profilú vállalatokat is megrövidítettek, mivel a minisztérium kivételezése miatt csak egy évvel később fektethették le a saját optikai kábelhálózatukat. Az engedélyeknek köszönhetően a Nuba invest vállalatnak lehetővé tették, hogy a legfontosabb utak mentén optikai kábeleket fektessenek le, Belgrádból Horvátország, Magyarország, Bulgária, Románia és Macedónia irányába.

Ezenkívül, a Nuba invest kérelmeinek elbírálása során e vállalatot kivételezett helyzetbe helyezték a többi érdekelt beruházóval szemben, akik azonos kérelmekkel fordultak a minisztériumhoz és a Putevi Srbije vállalathoz, a Nuba investtől ugyanis nem követelték azt a dokumentációt, amelyet egyébként megkövetel a területrendezési és építési törvény.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír