You are here

Vajdaság-szerte megemlékezéseket tartanak az 1944-45-ös ártatlan magyar áldozatok emlékére. Szabadkán a Vergődő madárnál emlékeztek meg a kivégzettekre.

Az 1944-45-ös délvidéki vérengzések során több száz személyt végeztek ki Szabadkán. Hozzátartozóik, leszármazottaik nem feledkeztek meg róluk. Mészáros Piroska az apósát gyászolja. „Őt is kivégezték. Bleszity Jenőnek hívták. ”

Szabadkai István Budapesten él, de minden novemberben a szabadkai Zentai-úti temetőben gyújt gyertyát. „Unokatestvéreim élnek itt, meg nagynénik, nagybácsik éltek itt, és akit most gyászolunk, az az első unokatestvéremnek az édesapja volt.”

Az ártatlan áldozatok emlékére ökumenikus istentiszteletet tartottak, valamint szavalatokkal és kesergővel emlékeztek meg.

Meg kell hosszabbítani az emlékfalat, ugyanis az eddig ismert 852 áldozaton kívül, újabb nevek kerültek elő - mondta el Bunford Tivadar. A szabadkai VKT elnöke hozzátette, a kegyeleti bizottság valószínűleg kérni fogja a várostól, hogy a további 158 név számára is helyezzenek el emléktáblát.
„Sajnos a 158 néven kívül még vannak olyan nevek, amik nincsenek teljesen felderítve, tehát most hat táblára lesz szükség, de én azt hiszem, hogy még két-három táblával meg kell ezt sajnos bővíteni.”

A Vergődő madár nagyon fontos állomása a magyar-szerb megbékélési folyamatnak - mondta Babity János. Magyarország szabadkai főkonzulja szerint annak, hogy Aleksandar Vučić, Szerbia akkori miniszterelnöke három évvel ezelőtt elhelyezte itt a kegyelet virágait, fontos politikai és szimbolikus jelentése van. „A múlt tragédiáit elismerték, és ezzel együtt a két nép jövőbeni kapcsolatát ez a probléma nem szabad, hogy terhelje, és a közös jövőnk kiépítésére kell helyezni a hangsúlyt.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az eseményen elmondta, néhány hónapon belül bemutatja munkájának eredményeit a magyar-szerb akadémiai történész vegyes bizottság. Tavaly mások mellett az akkori szerb köztársasági elnök mandátumának lejárta miatt nem kerülhetett erre sor - tette hozzá. „Most, amikor Zentán találkozott a két köztársasági elnök, akkor megállapodtak abban, hogyha időpontot lehet egyeztetni, akkor erre sor fog kerülni az idei év végén, de mindenféleképpen az elkövetkező hónapokban. Ez egy belgrádi konferencia lenne a dolgok mostani állása szerint, ahol mind a két köztársasági elnök jelen volna és beszédet tartana, azt követően pedig a történészek bemutatnák annak a többéves levéltári kutatómunkának az eredményét, amit az asztalra tudnak rakni.”

Pásztor hozzátette, ezzel a konferenciával lezárul a vegyes bizottság munkája. A kutatásokat helyi szinten folytatni kell, de ezzel az időszakkal kapcsolatban áttörően új információ már nem lesz - hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

A Vergődő madár emlékművét politikusok, a magyar kormány képviselői, szervezetek és számos közéleti személy is meg koszorúzta a hozzátartozók mellett.